Петровић: Професија медицинске сестре има кључну улогу у промоцији здравља

12.05.2022. 11:18
3
ИЗВОР: katera.news

Професија медицинске сестре има кључну улогу у пружању здравствене његе и промоције здравља, истакла је главна сестра Болнице “Србија” Борјана Петровић поводом обиљежавања 12. мај - Међународног дана медицинских сестара – техничара.

Она каже да медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна особа како би могла разумјети и носити се са различитим ситуацијама које овај посао доноси.

- Бити сестра значи слушати пацијента шта говори, помоћи му, и обезбиједити му најбољу здравствену његу - нагласила је Петровићева.

Она је додала да се медицинска сестра својим знањем обавезала да ће пружати здравствену заштиту, поштујући морална и етичка начела здравственог система.

- Кроз протекле двије године доказали смо да систем не може без нас. Неопходно је скренути пажњу јавности која је улога медицинских сестара у здравству, и потребно је вршити сталне едукације особља, а све у циљу пружања што боље услуге пацијентима - појашњава Петровићева.

Предсједница Удружења медицинских сестара и техничара Сарајевско-романијске регије, Госпава Пејић, истакла је да поводом Међународног празника сестринства Удружење медицинских сестара и техничара обиљежава свечано рођендан даме са лампом Флоренце Нигхтингале, оснивача модерног сестринства.

Тим поводом, Пејићева је честитала празник свим медицинским сестрама широм свијета, Републике Српске, а посебно сестрама Сарајевско-романијске регије.

Сваке се године на овај дан здравствени професионалци и јавност осврну на рад и улогу медицинске сестре у њези болесних и заштити здравих људи, чија здравствена заштита је незамислива без медицинских сестара.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Mile 13.05.2022. 19:07
    Kazes gos Petrovic treba sestra biti stabilna , tacno a ne ko ti cim zines slazes , i sta si se utegla obuci se normalno za svoje godine , neces u diskoteku
  • Generic placeholder image
    Мане 12.05.2022. 15:18
    Ја бих рекао да сестре у болницама носе огроман терет на својим леђима... Можда има мањи број привилегованих али генерално, раде огроман посао и углавном коректно.
  • Generic placeholder image
    Ww 12.05.2022. 13:44
    Još da je u praksi tako,svaka čast malom broju izuzetaka
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 41m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    9h 14m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 51m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    9h 20m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    9h 18m
    0