Пилетина никад скупља, килограм бијелог меса до 15 КМ

06.04.2022. 10:17
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене пилећег меса у БиХ су у посљедњих неколико дана у појединим дијеловима земље забиљежиле раст и до 30 одсто те килограм бијелог меса у појединим маркетима досеже чак и око 15 КМ.

Наиме, како је Фарук Хаџић, економски аналитичар, јуче објавио на свом Фејсбук профилу, на фотографији коју је направио у једном маркету јасно се види да килограм пилећег бијелог меса кошта чак 14,40 КМ.

- Мјесецима упозоравам и апелирам према властима да се донесу мјере и помогне грађанима како би се успорио овај инфлаторни удар. Након одбијања да барем привремено обуставе наплату акциза на гориво, сада свједочимо спиралном расту цијена. Упозоравао сам да ћемо убрзо осјетити други инфлацијски удар, у који већ сада улазимо - написао је Хаџић.

Како су за "Независне новине" навели из удружења перадара и живинара, цијене пилећег меса су порасле, јер скоро свакодневно расту цијене сточне хране.

Един Јабанџић, предсједник Координационог одбора перадара живинара БиХ и извршни директор компаније "Мади" из Тешња, за "Независне новине" је рекао да се цијене житарица у континуитету повећавају те се то преноси на све производе.

- Проблем је што је пилетина годинама била најјефтинија. Нажалост, то вријеме је прошло. Цијена житарица је довела до тога да цијена пилетине као и других врста меса расте. Ако је оправдање, пилетина је, иако је поскупјела, и даље најјефтинија врста меса - казао је Јабанџић.

Додао је да је цијена пилетине скочила за око 30 одсто, али да је истовремено цијена сточне хране скочила и за 100 одсто.

Како је навео Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара Републике Српске и директор предузећа "Агрекс" из Доњег Жабара, посљедњих неколико дана цијена пилећег меса у Српској је порасла за око 15 одсто.

- Разлози повећања су прије свега енормно високе цијене сточне хране, које константно расту. Подсјетићу да кукуруз и сојина сочма биљеже историјске максимуме, првенствено када је ријеч о кукурузу, због затварања околних земаља Србије и Мађарске за извоз ове житарице - рекао је Миличић.

Додао је да је због пандемије, али и сукоба у Украјини дошло до наглих поскупљења нафте и нафтних деривата, што је производне цијене подигло у небо.

- Оно што произвођачи пилећег меса објашњавају, а ситуација је слична и с произвођачима јаја, је да повећања која се преносе на крајње купце ни близу не прате повећање свих инпута који утичу на производњу - навео је Миличић, додајући да је тешко предвидјети да ли ће се поскупљења наставити, јер су основне житарице берзанска роба чија цијена се формира на дневном нивоу.

- Ми чекамо сваки дан изјашњење Владе Србије о одобрењу извоза кукуруза у Републику Српску и БиХ. Сматрамо да би то смирило цијене сточне хране и требало би да смири цијене готових производа - казао је Миличић.

Перадари у ФБиХ пријете протестом

Перадари из ФБиХ, суочени са, како су навели, безизлазном ситуацијом, траже од федералне владе да буду уврштени у програм подршке, иначе ће бити спремни да траже своја права путем протеста, саопштено је из Удружења перадара ФБиХ.

- Неуравнотежени подстицаји симболичног карактера с кантоналних нивоа власти не могу амортизовати сложену ситуацију унутар перадарског сектора, који се нашао под ударом дивљања цијена и недостатка житарица, енормно скупим условима рада изазваним повећањем цијена горива, електричне енергије и других енергената - навели су у саопштењу.

Из Удружења напомињу како овогодишњи буџет за пољопривреду федералног Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства износи рекордних 106 милиона КМ.

- Вођени здравим разумом, не видимо начин којим се дио тих средстава не би прелио и на перадарску производњу - кажу из Удружења и траже хитан састанак с ресорним министром.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pale 07.04.2022. 17:46
    Dao Bog, svi poskapali, jadan narod, sve skače iz dana u dan a primanja nikakva, a Dodik govori kako niko ne gasi auto, lafo pokupice drugi gorivo, ne ukida akcize i PDV, ja ne znam ko ce glasati za njih, pregurao je narod rat pa će i ovo. Samo polako 🥵🥵🥵
  • Generic placeholder image
    Mile 06.04.2022. 10:59
    kao u Austriji..
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 50m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 42m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 33m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 18m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 25m
    4