Писма читалаца: Родитељи пишу петицију, директорици странка чува леђа

30.09.2022. 12:58
10
ИЗВОР: katera.news

Порталу Катера се јавила читатељка која је указала на, према њеним ријечима, непрофесионални однос Сање Марковић, директорице ОШ "Србија" у Палама.

Према њеним ријечима, након неколико петиција које су слали радници ове школе, петиције су почели писати и родитељи чија дјеца похађају ту школу.

Саопштење преносимо у цјелости.

- Прво су наставници потписане дописе са преко 30 потписа радника слали Министарству и локалним властима на Палама, начелнику Југовићу и ОО СНСД-а чији је Марковићева кадар. 

Након низа дописа, ништа се није десило, потписи наставника су показани директорици и према њима је почела само још већа репресија.

Након неколико веома озбиљних дешавања када су ученици у школу доносили дуванске производе (снус и вејп), користили алкохол, те када су дјеца, жртве вршњачког насиља завршиле у болници, петиције за смјену директорице су почели писати и родитељи. Сви ти дописи које смо послали, не знамо гдје су завршили, јер се ништа није промијенило зато што директорица ужива заштиту СНСД-а па је недодирљива. Поготово у току кампање, на  нашу дјецу се не може мислити.

Ми родитељи не можемо да дођемо до директорице јер она обавјештава родитеље о правилим преко разгласа у школи па тако и није било мјеста да кажеми шта мислимо. У посљедње вријеме је пракса да канцеларију држи закључаном и кад је унутра па на надзорним камерама види ко долази у школу и селективно прима родитеље.

За чин који се десио на школском игралишту, у вријеме наставе, гдје је један дјечак (који је више пута малтретиран од исте групе ученика) физички повријеђен, не предузима никакве мјере. Родитељ који је рекао да ће поднијети пријаву против директорице због некажњавања дјетета које је физички повриједило његову ћерку, рекла је да није фер да јој тако враћа јер је она њему преко World Vision организације обезбиједила помоћ.

За појаву опојних средстава у школи (SNUS I VIPE) родитељи су чули углавном од дјеце, а директорица није није предузела никакве мјере јер су главни актери дјеца њених кумова пријатеља и партијских колега. Тако су дјеца наставила са доношењем "Vajp" цигарета у школу и употребом алкохола на излетима.

Кажњавање дјеце за алкохолисање на излету је такође вршено селективно и неправедно. Кажњени су само одређени ученици. У овој школи није пракса да се одржавају групни састанци и суоче сви актери па да се „пресуди праведно“ него су родитељи за смањена владања сазнали када су преузели свједочанства на крају школске године. Тако су кажњена само четири ученика (неки врлодобри) чиме им је ускраћен упис у средњу школу четвртог степена. Директорица је и рекла родитељима да не зна што се жале свакако им дјеца неће ићи у неку добру школу па им и не треба добро владање.

Схватили смо и да своја правила не примјењује исто на све. Зависе њене одлуке од пријатељских, страначких, кумовских или других веза. Велики број наше дјеце треба поново да проводи у школи по осам сати, али ми више немамо повјерења у овакву институцију и сматрамо да нам дјеца нису у здравој средини.

Због њеног селективног приступа и страха код наставника који изазива дешавају се много већи пропусти. Тако је инсистирала да се група дјеце окриви за вршњачко насиље за чин који се десио изван школе, на другом крају града и након наставе. Овдје је показала своју пристрасност према појединим ученицима, а дозволила је да пет ученика школе буде регистровано у социјалној служби.

Знамо да се директорица често упушта у расправе са радницима, па се неријетко дешава да радници завршавају и у хитној служби. Посебно манипулише учитељским кадром тако што их условљава уговорима или заснивањем сталног радног односа. Све ово је отишло преко мјере јер се не крије пред дјецом и одражава се негативно на дјецу.

Иначе, у школи влада атмосфера тортуре. Знамо да велики број разредних старјешина не одлучује о дјеци из одјељења. За сваки догађај родитељи у ученици се доводе на разговор појединачно, без икакве транспарентности. У савјету родитеља или школском одбору су људи који су подобни, они који нису били подобни су смијењени без икаквог обавјештења. Родитељи на информације могу доћи само у одређеним терминима. Дјеци није дозвољено да за вријеме часа одлазе у тоалет па како се у школи спроводи кабинетска настава на малом одмору не стигну отићи обавити нужду.  Такође, није им дозвољено да излазе из школе у вријеме великог одмора, нити из дворишта, тако да дјеца не могу купити ужину јер у школи и даље не ради кухиња.  Постоји простор у школи предвиђен за пекару, али је затворен. Често се дешава директорици да галами на дјецу, чак и у продуженом боравку.

Дјеци нижих разреда није дозвољен весели час на крају школске године. На све начине директорица показује да јој се може. Сви који покажу негодовање, било наставници, родитељи или дјеца, падају у немилост директорице.

Тако је родитељима рекла „ко сте ви да ја вама полажем рачуне“ и да нема шта да расправља са родитељима. 

Све чешће се дешава да директорица улази у расправе са дјецом на један недорастао и примитиван начин. Нпр: „Ако ја кажем да се пење на кров, сви има да се пењу“, или „Може ми се јер тако хоћу“, или „Ја сам овдје директор, а кад ти будеш одлучи другачије“....

Обиљежавања мале матуре коју су ученици наше школе славили у сали за физичко васпитање, прошла је тако да је већина ученика бојкотовала ову прославу брзим одласком након узимања свједочанства, а директорица је стајала на вратима и бранила дјеци да иду кући, опет улазећи у неумјесне расправе. Дјеци није дозвољавала излазак из сале па су родитељи морали долазити по дјецу.

На крају школе, када су само наша дјеца морала да иду у школу до 16. јуна, родитељи нису добили образложење зашто јер и сами знамо да је наставни план и програм завршен.

Сматрамо као родитељи да својим непрофесионалним руковођењем и болесном амбицијом директорица нарушава рејтинг ове школе. Дјецу деградира и дозвољава да све и школа и дјеца изгледају мање вриједни у локалној заједници. Ми смо свјесни да и у другим околним школама има проблема али други директори то рјешавају професионалније и дискретније. Због свега наведеног десило се да је 21 родитељ ученика првог разреда тражило упис дјеце у другу школу чиме се дозволило да школа Србија изгуби једно читаво одјељење. Школа се у нашој заједници почела третирати као „нижерангирана“ и више нећемо допустити да се настави тако. Својим потписима послатим у Министарство смо потврдили тачност наведеног и појединачно стојимо на располагању инспекторима за потврду. С обзиром да нам се нико од институција није обраћао, приморани смо да штитимо своју дјецу обраћајући се медијима у нади да ћете извршити притисак да институције раде свој посао!

Ово је НАША школа и као родитељи имамо право и обавезу да за своју дјецу тражимо боље.

Коментари 10
 • Generic placeholder image
  Сандра 30.09.2022. 22:06
  Као родитељ ученика из поменуте школе, ја имам само ријечи хвале за поменуту дитректорицу госпођу Сању Марковић, све похвале за њен труд, рад и залагање.
 • Generic placeholder image
  Jana82! 30.09.2022. 21:30
  Ovi navodi se lako demantuju, udjite na zvanicne stranice skole i pogledajte o kakvom rukovodiocu je rijec! Medijski linc na ovu zenu datira jos od prosle godine bez osnova ili prilozenog dokaza. Mi roditelji moramo prihvatiti veliku istinu, vaspitanje djeteta ide iz kuće!
 • Generic placeholder image
  Kolega direktor 30.09.2022. 19:39
  Ovdje ima toliko smiješnih optužbi koje uopšte nisu u koliziji sa zakonom. NPR. infformacije: pa naravno da su informacije u tačno određenom terminu, pa zar treba da nastavnici izlaze sa časova kako bi obavili iste, zato se i definiše termin. Vjerujem da je bahata, ali nekad bez toga nema reda i rada!
 • Generic placeholder image
  Regina 30.09.2022. 15:57
  Završiš srednju, odeš na fakultet, učlaniš se u sektu, sekta ti nađe posao, oženiš se, sekta nađe i ženi posao, dobijete djecu, sekta ih upiše u vrtić, pošaljete ih u školu da ih uče isti takvi stranački uhljebi i onda se smiješ kući sa ženom što učiteljica u grupi piše ne znam sastavljeno i pišeš peticiju jer ne valja direktor.
  Negdje ne štima.
 • Generic placeholder image
  Mima 30.09.2022. 15:29
  Moze im se budet placa
 • Generic placeholder image
  Roditelj 30.09.2022. 15:08
  Direktoricu Sanju Marković čuva njen trud, rad, ljudskost i profesionalizam. Da je više ovakvih direktora ova država bi bila ko Švajcarska. Veliki pozdrav za gospođu Sanju❤
 • Generic placeholder image
  Slavica1 30.09.2022. 14:09
  Direktorica navodi da je dobila samo 18 mjesta za učenike prvog razreda, što je laž. Kaže, odabrala je I-1 da ide. Znamo i po kojim kriterijumima. To definitivno nije pedagoški, bolje da nije niko iz prvog razreda išao, akoveć ne mogu svi. Tu je napravljena pedagoški nedopustiva podjela djece na bitne i nebitne. Prava je istina da se direktorica sveti preko djece učiteljici I-2 Nadi Jovović, jer žena nije u njenom klanu i jer ona i suprug (inače direktor OŠ P.P. Njegoš) su u DNS-u. Inače u I-2 odjeljenje ide i ćerka Nikoline Šljivić, DNS-ove perjanice, što je još jedan razlog direktorici da se preko diskriminacije djece obračuna sa nepodobnom učiteljicom. Ovako groznu praksu treba kazniti smjenom direktorice, mada teško da će ministarstvo i pedagoški zavod išta uraditi, po principu kadija te tuži, kadija ti sudi.
 • Generic placeholder image
  Slavica1 30.09.2022. 14:09
  Tu direktoricu treba monetalno smijeniti, nesposobna je i korumpirana.
  Ima i drugih perjanica zrelih za smjenu. Naime, ovu sedmicu traje Lut fest u Istočnom Sarajevu. Direktorica osnovne škole Jovan Dučić u Kasindolu, inače stranački postavljena od strae SNSD-a, je obezbijedila grupni odlazak djece na jednu lutkarsku predstavu za oba odjeljenja trećeg razreda, oba odjeljenja drugog razreda i za samo jedno odjeljenje prvog razreda, to jeste I-1. Odjeljenje I-2 nije grupno upućeno na predstavu. Djeca sa pravom pitaju roditelje zbog čega jedini oni nisu išli, po čemu su djeca iz I-1 bolja od njih i zašto je napravljena razlika. Takođe roditelji se pitaju zbog čega su njihova djeca diskriminisana.
 • Generic placeholder image
  Макарон 30.09.2022. 14:08


  Пријатно!
 • Generic placeholder image
  Milena 30.09.2022. 13:16
  E pa sada očekujemo da vas neko demantuje i dokaže da nije sve baš tako crno. U protivnom moje dijete NEĆE dogodine biti upisano u tu školu i nema te sile koja će to spriječiti. Pratim razvoj situacije 😐
Повезане вијести
Писма читалаца: Становници насеља Луке ускоро неће моћи прићи својим кућама Писма читалаца: Становници насеља Луке ускоро неће моћи прићи својим кућама
Писма читалаца: Ко је донио одлуку да се гробље у Београдској улици прошири до кућа и дјечијег игралишта? Писма читалаца: Ко је донио одлуку да се гробље у Београдској улици прошири до кућа и дјеч...
Писма читалаца: Да ли ЈП „Водовод и канализација“ Пале вријеђа интелигенцију својих корисника? Писма читалаца: Да ли ЈП „Водовод и канализација“ Пале вријеђа интелигенцију својих корисн...
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  12h 13m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  13h 41m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  11h 53m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  8h 59m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  14h 42m
  0