Pisma čitalaca: Roditelji pišu peticiju, direktorici stranka čuva leđa

30.09.2022. 12:58
10
IZVOR: katera.news

Portalu Katera se javila čitateljka koja je ukazala na, prema njenim riječima, neprofesionalni odnos Sanje Marković, direktorice OŠ "Srbija" u Palama.

Prema njenim riječima, nakon nekoliko peticija koje su slali radnici ove škole, peticije su počeli pisati i roditelji čija djeca pohađaju tu školu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

- Prvo su nastavnici potpisane dopise sa preko 30 potpisa radnika slali Ministarstvu i lokalnim vlastima na Palama, načelniku Jugoviću i OO SNSD-a čiji je Markovićeva kadar. 

Nakon niza dopisa, ništa se nije desilo, potpisi nastavnika su pokazani direktorici i prema njima je počela samo još veća represija.

Nakon nekoliko veoma ozbiljnih dešavanja kada su učenici u školu donosili duvanske proizvode (snus i vejp), koristili alkohol, te kada su djeca, žrtve vršnjačkog nasilja završile u bolnici, peticije za smjenu direktorice su počeli pisati i roditelji. Svi ti dopisi koje smo poslali, ne znamo gdje su završili, jer se ništa nije promijenilo zato što direktorica uživa zaštitu SNSD-a pa je nedodirljiva. Pogotovo u toku kampanje, na  našu djecu se ne može misliti.

Mi roditelji ne možemo da dođemo do direktorice jer ona obavještava roditelje o pravilim preko razglasa u školi pa tako i nije bilo mjesta da kažemi šta mislimo. U posljednje vrijeme je praksa da kancelariju drži zaključanom i kad je unutra pa na nadzornim kamerama vidi ko dolazi u školu i selektivno prima roditelje.

Za čin koji se desio na školskom igralištu, u vrijeme nastave, gdje je jedan dječak (koji je više puta maltretiran od iste grupe učenika) fizički povrijeđen, ne preduzima nikakve mjere. Roditelj koji je rekao da će podnijeti prijavu protiv direktorice zbog nekažnjavanja djeteta koje je fizički povrijedilo njegovu ćerku, rekla je da nije fer da joj tako vraća jer je ona njemu preko World Vision organizacije obezbijedila pomoć.

Za pojavu opojnih sredstava u školi (SNUS I VIPE) roditelji su čuli uglavnom od djece, a direktorica nije nije preduzela nikakve mjere jer su glavni akteri djeca njenih kumova prijatelja i partijskih kolega. Tako su djeca nastavila sa donošenjem "Vajp" cigareta u školu i upotrebom alkohola na izletima.

Kažnjavanje djece za alkoholisanje na izletu je takođe vršeno selektivno i nepravedno. Kažnjeni su samo određeni učenici. U ovoj školi nije praksa da se održavaju grupni sastanci i suoče svi akteri pa da se „presudi pravedno“ nego su roditelji za smanjena vladanja saznali kada su preuzeli svjedočanstva na kraju školske godine. Tako su kažnjena samo četiri učenika (neki vrlodobri) čime im je uskraćen upis u srednju školu četvrtog stepena. Direktorica je i rekla roditeljima da ne zna što se žale svakako im djeca neće ići u neku dobru školu pa im i ne treba dobro vladanje.

Shvatili smo i da svoja pravila ne primjenjuje isto na sve. Zavise njene odluke od prijateljskih, stranačkih, kumovskih ili drugih veza. Veliki broj naše djece treba ponovo da provodi u školi po osam sati, ali mi više nemamo povjerenja u ovakvu instituciju i smatramo da nam djeca nisu u zdravoj sredini.

Zbog njenog selektivnog pristupa i straha kod nastavnika koji izaziva dešavaju se mnogo veći propusti. Tako je insistirala da se grupa djece okrivi za vršnjačko nasilje za čin koji se desio izvan škole, na drugom kraju grada i nakon nastave. Ovdje je pokazala svoju pristrasnost prema pojedinim učenicima, a dozvolila je da pet učenika škole bude registrovano u socijalnoj službi.

Znamo da se direktorica često upušta u rasprave sa radnicima, pa se nerijetko dešava da radnici završavaju i u hitnoj službi. Posebno manipuliše učiteljskim kadrom tako što ih uslovljava ugovorima ili zasnivanjem stalnog radnog odnosa. Sve ovo je otišlo preko mjere jer se ne krije pred djecom i odražava se negativno na djecu.

Inače, u školi vlada atmosfera torture. Znamo da veliki broj razrednih starješina ne odlučuje o djeci iz odjeljenja. Za svaki događaj roditelji u učenici se dovode na razgovor pojedinačno, bez ikakve transparentnosti. U savjetu roditelja ili školskom odboru su ljudi koji su podobni, oni koji nisu bili podobni su smijenjeni bez ikakvog obavještenja. Roditelji na informacije mogu doći samo u određenim terminima. Djeci nije dozvoljeno da za vrijeme časa odlaze u toalet pa kako se u školi sprovodi kabinetska nastava na malom odmoru ne stignu otići obaviti nuždu.  Takođe, nije im dozvoljeno da izlaze iz škole u vrijeme velikog odmora, niti iz dvorišta, tako da djeca ne mogu kupiti užinu jer u školi i dalje ne radi kuhinja.  Postoji prostor u školi predviđen za pekaru, ali je zatvoren. Često se dešava direktorici da galami na djecu, čak i u produženom boravku.

Djeci nižih razreda nije dozvoljen veseli čas na kraju školske godine. Na sve načine direktorica pokazuje da joj se može. Svi koji pokažu negodovanje, bilo nastavnici, roditelji ili djeca, padaju u nemilost direktorice.

Tako je roditeljima rekla „ko ste vi da ja vama polažem račune“ i da nema šta da raspravlja sa roditeljima. 

Sve češće se dešava da direktorica ulazi u rasprave sa djecom na jedan nedorastao i primitivan način. Npr: „Ako ja kažem da se penje na krov, svi ima da se penju“, ili „Može mi se jer tako hoću“, ili „Ja sam ovdje direktor, a kad ti budeš odluči drugačije“....

Obilježavanja male mature koju su učenici naše škole slavili u sali za fizičko vaspitanje, prošla je tako da je većina učenika bojkotovala ovu proslavu brzim odlaskom nakon uzimanja svjedočanstva, a direktorica je stajala na vratima i branila djeci da idu kući, opet ulazeći u neumjesne rasprave. Djeci nije dozvoljavala izlazak iz sale pa su roditelji morali dolaziti po djecu.

Na kraju škole, kada su samo naša djeca morala da idu u školu do 16. juna, roditelji nisu dobili obrazloženje zašto jer i sami znamo da je nastavni plan i program završen.

Smatramo kao roditelji da svojim neprofesionalnim rukovođenjem i bolesnom ambicijom direktorica narušava rejting ove škole. Djecu degradira i dozvoljava da sve i škola i djeca izgledaju manje vrijedni u lokalnoj zajednici. Mi smo svjesni da i u drugim okolnim školama ima problema ali drugi direktori to rješavaju profesionalnije i diskretnije. Zbog svega navedenog desilo se da je 21 roditelj učenika prvog razreda tražilo upis djece u drugu školu čime se dozvolilo da škola Srbija izgubi jedno čitavo odjeljenje. Škola se u našoj zajednici počela tretirati kao „nižerangirana“ i više nećemo dopustiti da se nastavi tako. Svojim potpisima poslatim u Ministarstvo smo potvrdili tačnost navedenog i pojedinačno stojimo na raspolaganju inspektorima za potvrdu. S obzirom da nam se niko od institucija nije obraćao, primorani smo da štitimo svoju djecu obraćajući se medijima u nadi da ćete izvršiti pritisak da institucije rade svoj posao!

Ovo je NAŠA škola i kao roditelji imamo pravo i obavezu da za svoju djecu tražimo bolje.

Komentari 10
 • Generic placeholder image
  Sandra 30.09.2022. 22:06
  Kao roditelj učenika iz pomenute škole, ja imam samo riječi hvale za pomenutu ditrektoricu gospođu Sanju Marković, sve pohvale za njen trud, rad i zalaganje.
 • Generic placeholder image
  Jana82! 30.09.2022. 21:30
  Ovi navodi se lako demantuju, udjite na zvanicne stranice skole i pogledajte o kakvom rukovodiocu je rijec! Medijski linc na ovu zenu datira jos od prosle godine bez osnova ili prilozenog dokaza. Mi roditelji moramo prihvatiti veliku istinu, vaspitanje djeteta ide iz kuće!
 • Generic placeholder image
  Kolega direktor 30.09.2022. 19:39
  Ovdje ima toliko smiješnih optužbi koje uopšte nisu u koliziji sa zakonom. NPR. infformacije: pa naravno da su informacije u tačno određenom terminu, pa zar treba da nastavnici izlaze sa časova kako bi obavili iste, zato se i definiše termin. Vjerujem da je bahata, ali nekad bez toga nema reda i rada!
 • Generic placeholder image
  Regina 30.09.2022. 15:57
  Završiš srednju, odeš na fakultet, učlaniš se u sektu, sekta ti nađe posao, oženiš se, sekta nađe i ženi posao, dobijete djecu, sekta ih upiše u vrtić, pošaljete ih u školu da ih uče isti takvi stranački uhljebi i onda se smiješ kući sa ženom što učiteljica u grupi piše ne znam sastavljeno i pišeš peticiju jer ne valja direktor.
  Negdje ne štima.
 • Generic placeholder image
  Mima 30.09.2022. 15:29
  Moze im se budet placa
 • Generic placeholder image
  Roditelj 30.09.2022. 15:08
  Direktoricu Sanju Marković čuva njen trud, rad, ljudskost i profesionalizam. Da je više ovakvih direktora ova država bi bila ko Švajcarska. Veliki pozdrav za gospođu Sanju❤
 • Generic placeholder image
  Slavica1 30.09.2022. 14:09
  Direktorica navodi da je dobila samo 18 mjesta za učenike prvog razreda, što je laž. Kaže, odabrala je I-1 da ide. Znamo i po kojim kriterijumima. To definitivno nije pedagoški, bolje da nije niko iz prvog razreda išao, akoveć ne mogu svi. Tu je napravljena pedagoški nedopustiva podjela djece na bitne i nebitne. Prava je istina da se direktorica sveti preko djece učiteljici I-2 Nadi Jovović, jer žena nije u njenom klanu i jer ona i suprug (inače direktor OŠ P.P. Njegoš) su u DNS-u. Inače u I-2 odjeljenje ide i ćerka Nikoline Šljivić, DNS-ove perjanice, što je još jedan razlog direktorici da se preko diskriminacije djece obračuna sa nepodobnom učiteljicom. Ovako groznu praksu treba kazniti smjenom direktorice, mada teško da će ministarstvo i pedagoški zavod išta uraditi, po principu kadija te tuži, kadija ti sudi.
 • Generic placeholder image
  Slavica1 30.09.2022. 14:09
  Tu direktoricu treba monetalno smijeniti, nesposobna je i korumpirana.
  Ima i drugih perjanica zrelih za smjenu. Naime, ovu sedmicu traje Lut fest u Istočnom Sarajevu. Direktorica osnovne škole Jovan Dučić u Kasindolu, inače stranački postavljena od strae SNSD-a, je obezbijedila grupni odlazak djece na jednu lutkarsku predstavu za oba odjeljenja trećeg razreda, oba odjeljenja drugog razreda i za samo jedno odjeljenje prvog razreda, to jeste I-1. Odjeljenje I-2 nije grupno upućeno na predstavu. Djeca sa pravom pitaju roditelje zbog čega jedini oni nisu išli, po čemu su djeca iz I-1 bolja od njih i zašto je napravljena razlika. Takođe roditelji se pitaju zbog čega su njihova djeca diskriminisana.
 • Generic placeholder image
  Makaron 30.09.2022. 14:08


  Prijatno!
 • Generic placeholder image
  Milena 30.09.2022. 13:16
  E pa sada očekujemo da vas neko demantuje i dokaže da nije sve baš tako crno. U protivnom moje dijete NEĆE dogodine biti upisano u tu školu i nema te sile koja će to spriječiti. Pratim razvoj situacije 😐
Povezane vijesti
Paljani ogorčeni - Ulice jutros prekrivene pijeskom, od soli ni traga (FOTO) Paljani ogorčeni - Ulice jutros prekrivene pijeskom, od soli ni traga (FOTO)
Pismo sugrađanke o nesavjesnom bacanju smeća (FOTO) Pismo sugrađanke o nesavjesnom bacanju smeća (FOTO)
Pisma čitalaca: Srbin u Republici Srpskoj = Jevrej u nacističkoj Njemačkoj Pisma čitalaca: Srbin u Republici Srpskoj = Jevrej u nacističkoj Njemačkoj
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  10h 10m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  1h 45m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  6h 7m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  8h 15m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  8h 32m
  0