План отварања Републике Српске и шта остаје најдуже затворено

24.04.2020. 20:37
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Потпуно ограничење кретања између општина и ограничење кретања унутар општина на дефинисане ограничене интервале у периодима како би се омогућило нужно кретање, али не и окупљање, од 1. до 3. маја, те од 6. до 8. маја биће једна од наредних мјера, сазнају незванично "Независне".

Поред тога, планирано је постепено попуштање рестриктивних мјера уз посебне мјере дистанце, хигијене те употребу прописане опреме (маска, рукавице).

Од 27. априла било би дозвољено покретање производње која је обустављена, ограничен број објеката јавних и приватних вртића по анкети уз мјеру да појава болесног дјетета затвара објекат на 14 дана у кућну изолацију уз тестирање.

Такође, све мање по површини и мање ризичне трговине и услуге које нису посебно забрањене у тачки 2, осим оних у тржним центрима. Биће омогућен рад фирми које се баве припремом и доставом куване хране с могућношћу шалтерске продаје под посебним мјерама.

Од овог датума биће проширена могућност кретања за старије особе у приједлогу од седам до 15 часова два дана у седмици, с истовременим рестрикцијама кретања за остале.

Наредна попуштања у случају повољне ситуације биће од 8. маја, када ће бити дозвољен рад трговина у тржним центрима које до тад нису отворене и не спадају у забрањене дјелатности из тачке 2, те установе културе, типа музеји.

Од 11. маја дозволиће се рад преосталим трговинама које нису у тачки 2, сљедећем броју вртића (по потреби и пријави), те ће бити организован ограничен јавни превоз (минималан број редовних линија са праћењем броја путника и мјерама хигијене).

Такође, биће отворене установе културе (библиотеке) уз све хигијенске услове, као и теретане у природи.

Према плану, у зависности од ситуације, прије 18. маја неће бити дозвољено обављање сљедећих дјелатности: трговине обућом и одјећом (у којима се роба пробава), угоститељство, хотели, мотели, хостели, игре на срећу, сточна пијаца, јавна окупљања, биоскопи, позоришта, стоматолошке услуге, фризерски и козметички салони, фитнес клубови и посјете старачким домовима и болницама.

Све ове дјелатности су тачка 2 и они ће се посљедњи отварати.

Слика

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Velibor 25.04.2020. 9.00 26.04.2020. 08:59
    Ma glupost nego sta sve smisljeno kakva korona i kurac nikad nije ni bila. Ko imalo konta moze skontati o cemu se radi. Fuj
  • Generic placeholder image
    Јевродима 24.04.2020. 21:08
    Ово је глупост. Зашто се не преузме Шведски модел. Све отворити и пустити људе да раде. Стварање колективног имунитета у што краћем року и нема бојазни за следеће сезоне грипа. Економија не трпи, грађани слободни.
Повезане вијести
Кад градови пресуше: рјешавање проблема несташице воде Кад градови пресуше: рјешавање проблема несташице воде
Рад угоститељских објеката до поноћи у Српској Рад угоститељских објеката до поноћи у Српској
Многи угоститељи у Србији престали да раде од 22 сата Многи угоститељи у Србији престали да раде од 22 сата
Најчитаније
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    8h 27m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    10h 50m
    1
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    12h 13m
    0
  • Метеоролози објавили какво нас вријеме чека ове седмице
    1h 29m
    0
  • Пале: На хуманитарној вечери за Милана Маџгаља прикупљено 10.000 КМ
    6h 18m
    0