Планинарско друштво "Јаворина" Пале прославља 19. рођендан

09.12.2021. 21:24
0
ИЗВОР: Катера

Планинарско друштво "Јаворина" из Пала, једно од најактивнијих друштава овог типа у Републици Српској, сутра обиљежава 19 година постојања.

Ово друштво је свој "златни" период имало од 2007. до 2011. године, када је њиме руководио Младен Лукић Топ.

Према ријечима секретара Планинарског друштва "Јаворина" Сима Терзића, након 2011. године услиједио је период стагнације и осипања чланства друштва, који је трајао око осам година.

Терзић истиче да се претходних неколико година, од 2018. године до данас, слободно може назвати "сребрним периодом" ПД "Јаворина".

- Када смо предсједник Друштва Огњен Чворо и ја преузели руковођење, исто је било "на кољенима", са 23 члана и једном негативном енергијом, без визије да се поново можемо окупити и вратити на старе стазе славе. У врло кратком периоду, кроз организацију атрактивних планинарских тура широм БиХ, али и у земљама окружења, "Јаворинцима" се придружио велики број нових чланова чији просјек година је око 30 - каже Терзић.

Слика

Зимски успон на Елбрус Лукића и Соковића/Фото: ПД "Јаворина"

Он додаје да их тај податак сврстава у ред млађих планинарских друштава у Српској и БиХ, док само Друштво у овом тренутку броји 128 чланова са уредно плаћеним чланским материјалом за 2021. годину.-

- Загледани у резултате "прве поставе" "Јаворине" предвођене Младеном Лукићем, а које су, дио били и Вук Соковић и Милан Ковачевић, а који иза себе имају успјешно реализоване самосталне експедиције на највише врхове Африке - Килиманџаро 5895мНв, Европе - Елбрус 5642мНв, Сјеверне Америке - Денали 6184мНв и Јужне Америке - Аконкагва 6962мНв, први зимски успон на Елбрус реализован од стране планинара са простора бивше државе, 7 успјешно реализованих самосталних експедиција на Мон Блан 4810мНв, кров западне Европе, али и учешће у експедицијама на Матерхорн, Гросглокнер и друге „звучније“ врхове у масиву Алпа, "Јаворинци" су још 2018. кренули путем повратка на стазе старе славе, па тако од 2018. сваке године успијевају да реализују и/или учествују у барем једној међународној експедицији на високе горе - истиче Терзић.

Слика

Успон на Аконкагву Лукића, Симића и Ковачевића/Фото: ПД "Јаворина"

Терзић наводи да је 2018. година била пресудна за "буђење" успаваних старијих чланова који су уз помоћ "свјеже крви“ нових чланова, пуних ентузијазма и жеље, подигли Друштво на ноге.

- Та година крунисана је успјешно реализованом експедицијом на Мон Блан, чијем врху су успјешно приступили Вук Соковић, Мирослав Клачар и Марко Короман, док је сам Симо Терзић одустао на неких 500м надморске висине испод врха, због појаве првих симптома висинске болести - додаје он.

Терзић истиче да је 2019. године најуспјешнији члан ПД "Јаворина" Вук Соковић крунисао је своју богату планинарску каријеру успоном на највиши врх Јужне Америке Аконкагву који је реализован у организацији Extreme Summit Team из Београда.

Слика

Успон на Килиманџаро Соковића, Лукића и Ковачевића/Фото: ПД "Јаворина"

- Исте те године, у организацији пријатељског Бициклистичког клуба „Јаворина“ Пале, чланови ПД „Јаворина“ Мирослав Клачар, Дражан Кусмук и Вук Соковић, прешли су 2800 километара дуг пут од Пала до Москве и на Црвеном тргу завијорили српску и заставу ПД „Јаворина“ Пале - каже Терзић.

Терзић каже да су 2020. године, када је цијели свијет био "закључан", чланови ПД "Јаворина" пронашли начин да отпутују у Турску која је у том моменту имала отворене границе према БиХ и да успјешно реализују експедицију на Арарат, планину високу 5137 метара изнад мора.

Њој су, уз велике проблеме са временским условима, како Терзић наводи, успјешно приступили Огњен Чворо, Мирослав Клачар, Марко Короман и Игор Рашевић те на истој развили заставу "Јаворине" и Републике Српске. 

Слика

Успон на Арарат Рашевића, Коромана и Клачара/Фото: ПД "Јаворина"

- Ове године, због низа грешака, наши планинари нису приступили на сам врх Гросглокнера 3798 мНв, највишег врха Аустрије, али и те грешке, велики су наук како за старе, тако и за нове чланове и оне који ће нам се тек придружити - додаје Терзић.

Поред међународних експедиција на којима ови ентузијасти и истински заљубљеници у природу и планинарење проносе добар глас о Палама, Источном Сарајеву и Републици Српској, готово сваког викенда, а понекад и радним данима, можемо их срести на готово свакој планини у БиХ.

Некада и на више планина одједном, па тако Симо Терзић истиче да су ове године успјешно реализовали преко 70 похода на планине у БиХ и Црној Гори и испели небројено много врхова.

Слика

Успон на Гросглокнер Чвора, Тошића, Соковића и Клачара/Фото: ПД "Јаворина"

Да "Јаворинци" нису пуки заљубљеници у „освајање бескорисног“ говори и чињеница да су током 2020. године волонтерски помагали изградњу "бисера" адреналинског туризма ове регије, виа ферате "Соколов пут", за шта су добили захвалницу од Туристичке организације "Јахорина" - Град Источно Сарајево за изузетан допринос и сарадњу.

- Неколико чланова Друштва је током ове године завршило обуку за планинарске водиче III категорије, док је троје њих, Бода Живковић, Драган Терзић и Новица Короман, успјешно реализовало и "Challenge 2000+" који захтијева успон на свих 78 врхова виших од 2000 мНв у БиХ, док је још око шест чланова Друштва врло близу испуњења тог циља за који се надају да ће достићи идуће године - истиче Терзић.

Он каже да су поред ових активности, које називају редовним и које великом већином реализују из властитих новчаних средстава, "Јаворинци" одговорни чланови друштвене заједнице који неријетко узимају учешће у хуманитарним акцијама за помоћ свима онима којима је помоћ најпотребнија. 

Слика

Фото: ПД "Јаворина"

За идућу годину, поред похода на планине у БиХ и земљама окружења, имају у плану и самосталну организацију експедиције на Арарат 5137мНв и још два пројекта за које Терзић истиче да жели да остану тајна. Барем за сад.

- Уз те активности, са пријатељима из ГССуБиХ који су прије неког времена одржали обуку и будућим припадницима Горске службе спасавања при Планинарском савезу Републике Српске, договорили смо и неколико Search and Rescue (потрага и спасавање) курсева како би што већи број својих чланова оспособили и припремили и за недаће са којима се могу срести у планини и како би чланови сутра били спремни помоћи једни другима, али и колегама планинарима и туристима које сусрећу на планини - каже Терзић.

Према његовим ријечима, много је још неисписаних страница пред члановима ПД "Јаворина", а које ће у будућности заједно исписати добрим дружењем, саборношћу и љубави према природи и планинама.

Овом планинарском друштву можете се придружити тако што ћете их контактирати путем њихове Фејсбук странице ПД "Јаворина" Пале на линку овдје или Инстаграм странице на линку овдје.

Коментари 0
Повезане вијести
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Основци из ОШ „Србија“ у Палама организују хуманитарни базар за одлазак на екскурзију Основци из ОШ „Србија“ у Палама организују хуманитарни базар за одлазак на екскурзију
Потврђена оптужница због напада на полицајца у Палама Потврђена оптужница због напада на полицајца у Палама
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    22h 30m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    17h 14m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    16h 27m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    18h 35m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    20h 48m
    1