Planinarsko društvo "Javorina" Pale proslavlja 19. rođendan

09.12.2021. 21:24
0
IZVOR: Katera

Planinarsko društvo "Javorina" iz Pala, jedno od najaktivnijih društava ovog tipa u Republici Srpskoj, sutra obilježava 19 godina postojanja.

Ovo društvo je svoj "zlatni" period imalo od 2007. do 2011. godine, kada je njime rukovodio Mladen Lukić Top.

Prema riječima sekretara Planinarskog društva "Javorina" Sima Terzića, nakon 2011. godine uslijedio je period stagnacije i osipanja članstva društva, koji je trajao oko osam godina.

Terzić ističe da se prethodnih nekoliko godina, od 2018. godine do danas, slobodno može nazvati "srebrnim periodom" PD "Javorina".

- Kada smo predsjednik Društva Ognjen Čvoro i ja preuzeli rukovođenje, isto je bilo "na koljenima", sa 23 člana i jednom negativnom energijom, bez vizije da se ponovo možemo okupiti i vratiti na stare staze slave. U vrlo kratkom periodu, kroz organizaciju atraktivnih planinarskih tura širom BiH, ali i u zemljama okruženja, "Javorincima" se pridružio veliki broj novih članova čiji prosjek godina je oko 30 - kaže Terzić.

Slika

Zimski uspon na Elbrus Lukića i Sokovića/Foto: PD "Javorina"

On dodaje da ih taj podatak svrstava u red mlađih planinarskih društava u Srpskoj i BiH, dok samo Društvo u ovom trenutku broji 128 članova sa uredno plaćenim članskim materijalom za 2021. godinu.-

- Zagledani u rezultate "prve postave" "Javorine" predvođene Mladenom Lukićem, a koje su, dio bili i Vuk Soković i Milan Kovačević, a koji iza sebe imaju uspješno realizovane samostalne ekspedicije na najviše vrhove Afrike - Kilimandžaro 5895mNv, Evrope - Elbrus 5642mNv, Sjeverne Amerike - Denali 6184mNv i Južne Amerike - Akonkagva 6962mNv, prvi zimski uspon na Elbrus realizovan od strane planinara sa prostora bivše države, 7 uspješno realizovanih samostalnih ekspedicija na Mon Blan 4810mNv, krov zapadne Evrope, ali i učešće u ekspedicijama na Materhorn, Grosglokner i druge „zvučnije“ vrhove u masivu Alpa, "Javorinci" su još 2018. krenuli putem povratka na staze stare slave, pa tako od 2018. svake godine uspijevaju da realizuju i/ili učestvuju u barem jednoj međunarodnoj ekspediciji na visoke gore - ističe Terzić.

Slika

Uspon na Akonkagvu Lukića, Simića i Kovačevića/Foto: PD "Javorina"

Terzić navodi da je 2018. godina bila presudna za "buđenje" uspavanih starijih članova koji su uz pomoć "svježe krvi“ novih članova, punih entuzijazma i želje, podigli Društvo na noge.

- Ta godina krunisana je uspješno realizovanom ekspedicijom na Mon Blan, čijem vrhu su uspješno pristupili Vuk Soković, Miroslav Klačar i Marko Koroman, dok je sam Simo Terzić odustao na nekih 500m nadmorske visine ispod vrha, zbog pojave prvih simptoma visinske bolesti - dodaje on.

Terzić ističe da je 2019. godine najuspješniji član PD "Javorina" Vuk Soković krunisao je svoju bogatu planinarsku karijeru usponom na najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu koji je realizovan u organizaciji Extreme Summit Team iz Beograda.

Slika

Uspon na Kilimandžaro Sokovića, Lukića i Kovačevića/Foto: PD "Javorina"

- Iste te godine, u organizaciji prijateljskog Biciklističkog kluba „Javorina“ Pale, članovi PD „Javorina“ Miroslav Klačar, Dražan Kusmuk i Vuk Soković, prešli su 2800 kilometara dug put od Pala do Moskve i na Crvenom trgu zavijorili srpsku i zastavu PD „Javorina“ Pale - kaže Terzić.

Terzić kaže da su 2020. godine, kada je cijeli svijet bio "zaključan", članovi PD "Javorina" pronašli način da otputuju u Tursku koja je u tom momentu imala otvorene granice prema BiH i da uspješno realizuju ekspediciju na Ararat, planinu visoku 5137 metara iznad mora.

Njoj su, uz velike probleme sa vremenskim uslovima, kako Terzić navodi, uspješno pristupili Ognjen Čvoro, Miroslav Klačar, Marko Koroman i Igor Rašević te na istoj razvili zastavu "Javorine" i Republike Srpske. 

Slika

Uspon na Ararat Raševića, Koromana i Klačara/Foto: PD "Javorina"

- Ove godine, zbog niza grešaka, naši planinari nisu pristupili na sam vrh Grosgloknera 3798 mNv, najvišeg vrha Austrije, ali i te greške, veliki su nauk kako za stare, tako i za nove članove i one koji će nam se tek pridružiti - dodaje Terzić.

Pored međunarodnih ekspedicija na kojima ovi entuzijasti i istinski zaljubljenici u prirodu i planinarenje pronose dobar glas o Palama, Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, gotovo svakog vikenda, a ponekad i radnim danima, možemo ih sresti na gotovo svakoj planini u BiH.

Nekada i na više planina odjednom, pa tako Simo Terzić ističe da su ove godine uspješno realizovali preko 70 pohoda na planine u BiH i Crnoj Gori i ispeli nebrojeno mnogo vrhova.

Slika

Uspon na Grosglokner Čvora, Tošića, Sokovića i Klačara/Foto: PD "Javorina"

Da "Javorinci" nisu puki zaljubljenici u „osvajanje beskorisnog“ govori i činjenica da su tokom 2020. godine volonterski pomagali izgradnju "bisera" adrenalinskog turizma ove regije, via ferate "Sokolov put", za šta su dobili zahvalnicu od Turističke organizacije "Jahorina" - Grad Istočno Sarajevo za izuzetan doprinos i saradnju.

- Nekoliko članova Društva je tokom ove godine završilo obuku za planinarske vodiče III kategorije, dok je troje njih, Boda Živković, Dragan Terzić i Novica Koroman, uspješno realizovalo i "Challenge 2000+" koji zahtijeva uspon na svih 78 vrhova viših od 2000 mNv u BiH, dok je još oko šest članova Društva vrlo blizu ispunjenja tog cilja za koji se nadaju da će dostići iduće godine - ističe Terzić.

On kaže da su pored ovih aktivnosti, koje nazivaju redovnim i koje velikom većinom realizuju iz vlastitih novčanih sredstava, "Javorinci" odgovorni članovi društvene zajednice koji nerijetko uzimaju učešće u humanitarnim akcijama za pomoć svima onima kojima je pomoć najpotrebnija. 

Slika

Foto: PD "Javorina"

Za iduću godinu, pored pohoda na planine u BiH i zemljama okruženja, imaju u planu i samostalnu organizaciju ekspedicije na Ararat 5137mNv i još dva projekta za koje Terzić ističe da želi da ostanu tajna. Barem za sad.

- Uz te aktivnosti, sa prijateljima iz GSSuBiH koji su prije nekog vremena održali obuku i budućim pripadnicima Gorske službe spasavanja pri Planinarskom savezu Republike Srpske, dogovorili smo i nekoliko Search and Rescue (potraga i spasavanje) kurseva kako bi što veći broj svojih članova osposobili i pripremili i za nedaće sa kojima se mogu sresti u planini i kako bi članovi sutra bili spremni pomoći jedni drugima, ali i kolegama planinarima i turistima koje susreću na planini - kaže Terzić.

Prema njegovim riječima, mnogo je još neispisanih stranica pred članovima PD "Javorina", a koje će u budućnosti zajedno ispisati dobrim druženjem, sabornošću i ljubavi prema prirodi i planinama.

Ovom planinarskom društvu možete se pridružiti tako što ćete ih kontaktirati putem njihove Fejsbuk stranice PD "Javorina" Pale na linku ovdje ili Instagram stranice na linku ovdje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
Dani ruskih filmova za djecu "Bajke djetinjstva" u Palama Dani ruskih filmova za djecu "Bajke djetinjstva" u Palama
Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    16h 55m
    0
  • Ko su izborni pobjednici u Srpskoj?
    19h 43m
    0
  • Svijet nije vidio "luđeg" diktatora
    20h 7m
    5
  • Za njih nisu glasali ni rodbina ni komšije
    10h 5m
    2
  • U kući pronađeno beživotno tijelo žene
    17h 52m
    0