Плате ће расти, али мање него до сада

14.07.2023. 09:40
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Тренд раста плата у приватном сектору у Српској ће се наставити, али у мањем обиму него до сада.

Ово су очекивања предсједника Привредне коморе Републике Српске Пере Ћорића, који истиче да је плата од прошле године у просјеку порасла за 130 марака, и то углавном у привреди.

– Послодавци ће у складу са пословањем, позицијом на тржишту, понудом радне снаге сигурно ићи ка повећању плате у наредном периоду, али мислим да у овако високим процентима то неће бити могуће. Понуда и потражња радне снаге одредиће и висину плата у зависности од дјелатности, позиције на тржишту, производног програма – прецизирао је Ћорић за Српскаинфо.

Према статистичким подацима, просјечна нето плата у мају у Српској је била 1.280 марака, док је лани износила 1.144 марке.  

Највећа просјечна плата исплаћена је у области вађења руда и камена и износи 1.737 КМ, а најнижу плату од 943 КМ добили су радници у грађевинарству. Радници у угоститељству плаћени су у просјеку 1.028 КМ.

Истовремено, синдикална потрошачка корпа износи 2.457 КМ и просјечна плата је покрива са 52 одсто.

Ћорић поручује да треба добро анализирати и висину најниже плате за идућу годину, како се неке фирме не би довеле у позицију да не могу радити.

– Најнижу плату не треба доносити на бази жеља и тога колико износи висина потрошачке корпе. То може бити дио анализе – каже он.

Минималац сада износи 700 КМ.

Кључ у браву

Ћорић напомиње и да постоји опасност да многа предузећа западну у проблеме, с обзиром на пад производње и наруџби, те раста расхода с друге стране. Ипак, недостатак радника о којем се у посљедње време све више прича, сматра он, не може бити једини узрок за стављање кључа у браву.

– Има више елемената због којих се поједине радње затварају: висина плата, закупнине, енергије, обим посла, недостатак радне снаге. Све то заједно утиче на одлуку да се затвори бизнис – прецизира Ћорић.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  🙊 14.07.2023. 21:14
  A cijene ce rasti sve visei vise
Повезане вијести
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
  19h 13m
  12
 • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
  22h 17m
  0
 • Петогодишњак се угушио чепом од сока
  13h 57m
  0
 • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
  13h 10m
  0
 • Априлска пензија 30. априла
  15h 18m
  1