Плате опет изазвале буру у Жељезницама РС

03.02.2020. 19:17
0
ИЗВОР: Srpska.info

Повећање најниже плате у Републици Српској за 70 КМ обрадовало је многе, али је у Жељезницама РС изавало праву пометњу јер, по процјенама синдиката, сада око 70 одсто запослених у ЖРС ради за минималац, па су отправници возова и поједине машиновође у истој равни као НК радници.

– Не тврдимо да чистачице или неквалификовани радници имају превелику плату. Напротив, минималац би требало да буде бар 1.000 КМ. Не кажемо, дакле, да су њихове плате превелике, него да су плате машиновођа, техничара, отправника возова и висококвалификованих мајстора срамотно мале и да су они доведени у понижавајући положај – сложно поручују синдикалци и траже хитан састанак са управом Жељезница РС и представницима Министарства саобраћаја РС, како би ријешили ову ситуацију.

Синдикалци траже да се након повећања минималца нађе начина да се пропорционално повећају плате и средњем кадру, професионалцима који су кључни за опстанак и функционисање жељезница.

– Након што је повећан минималац, нама је створен огроман проблем. Истина, уз плату радници добијају и стимулацију у висини од 17 до 20 одсто, али то није трајна категорија, него зависи од одлуке пословодства. Тражимо да се кроз колективни уговор уреди однос плата. Дакле, ако је онима с најнижим примањима повећана плата за 70 до 80 КМ, онда треба да се пропорционално повећа и средњем кадру – каже Јеленко Добраш, предсједник Синдиката железничара РС.

Како објашњава Симо Цвјетковић, предсједник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС, проблем је настао због односа коефицијената према којима се обрачунава плата, те цијене рада и загарнтованог минималца.

– Ето, на примјер, машиновођа трећег ранга, који не може да вози брзи воз, али има исту школу као и друге машиновође, има коефицијент 4,35. То значи да, уз актуелну цијену рада од 120 КМ, његова основна плата износи 522 КМ – каже Цвјетковић.

Додаје да машиновође, истина, имају и додатак по пријеђеном километру, али да је то „нешто сасвим друго.“

Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности, каже да о овом проблему нису водили рачуна ни Савез синдиката РС, ни Конфедерација синдиката РС, када су заговарали повећање минималца у РС.

– Сада неко треба да се побрине да се плате повећају и другим запосленима у Жељезницама РС, јер напросто није у реду да и људи који раде сложеније послове и, на крају крајева, имају већу одговорност, примају минималац – каже Марин, који је иначе отправник возова и има укупна примања од око 800 КМ, али како каже, захваљући прије свега додатку на минули рад, јер има 45 година стажа.

Синдикалци упозоравају да је ионако, што због отпуштања радника по плану реструктурисања што због самовољног одласка незадовољних жељезничара, број радника на такозваним „извршним пословима“ драстично смањен – до те мјере да је све теже организовати смјене и обезбиједити да радници искористе годишње одморе.

Отпуштали уз отпремнине, па сада запошљавају

Након што је, по плану реструктурисања, број радника у посљедње двије године смањен са 3.098 на 2.251, појавио се мањак жељезничара на пругама и мајстора у радионицама, па ће управа ЖРС до крај марта запослити 57 нових радника у извршној служби. Из управе ЖРС су саопштили да су за ову одлуку добили сагласност Свјетске банке.

– То је резултат лошег управљања, јер сада примају исте оне кадрове којима су давали подстицајне отпремнине да напусте предузеће. Бојим се да радника какви су ЖРС потребни нема на бироу – каже Златко Марин.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 27m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 22m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 10m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 44m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 16m
    0