Плате рачуновођа и секретара у мањим основним школама у РС мање и до 40 одсто

09.10.2019. 11:09
0
ИЗВОР: Глас Српске

Рачуновође и секретари у мањим основним школама у Републици Српској огорчени су новим правилима на основу којих ће њихове плате бити умањене чак и до 40 одсто.

До умањења је дошло примјеном новог Правилника о нормативима и стандардима за финансирање основних школа који је прошлог мјесеца ступио на снагу.

Њиме је предвиђено да у школама са мање од 16 одјељења буде умањен и проценат радног времена секретарима и рачуновођама за пет одсто односно, максимално 50 одсто.

То се директно односи на њихова мјесечна примања, која су мања и до 40 одсто, на шта су указали и из Актива директора основних школа регије Мркоњић Град, који су подржали раднике и упутили допис Министарству просвјете и културе РС. 

Предсједница овог актива Ивана Савић потврдила је за “Глас Српске” да су секретари и рачуновође резигнирани новонасталом ситуацијом, јер су примјеном новог правилника доведени на руб егзистенције, као и њихове породице.

- Њима проценат радног времена треба да буде умањен према броју одјељења, тако да су поједини у ситуацији да сада обављају посао са високом стручном спремом за плату од 700 марака, коју имају радници са средњом стручном спремом, док ће људи са ССС добијати плату од 450 марака, која је на нивоу радника са основном школом - казала је Савићева.

Исти проблеми наведени су и у допису ресорном министарству, у којем је истакнуто да школе, без обзира на број одјељења, морају имати организовано комплетно канцеларијско пословање, па тако послови рачуновођа подразумијевају фактуре, које су исте и у школама са више или мање од 16 одјељења, а ту су и периодична извјештавања, трезорске обавезе, књижење и обрачуни плата. 

- Некада је број радника у школама са мање одјељења исти као и у већим, јер наставници махом допуњавају норме у по три или четири школе. Због тога је и рачуновођама и секретарима несхватљиво како да благовремено и квалитетно обаве послове, ако ће се радити по неколико часова дневно у току радне седмице или само два или три дана седмично - истичу у допису и наводе да су поједине школе дошле у ситуацију да ће директори бити једини који ће радити пет дана у седмици.

Интересантно је да ово није први пут да се радницима у мањим школама покушава умањити плате. Иста ситуација била је и 2014. године, јер је тадашњи Правилник о финансирању основних школа из 2009. такође предвиђао да је у свим школама са мање од 16 одјељења могуће умањити плате секретарима и рачуновођама.

Међутим, радници су тада покренули иницијативу за оцјењивање уставности и законитости, након које је Уставни суд РС донио одлуку да спорни члан није у складу ни са Законом о основном образовању, ни са Законом о платама запослених у просвјети, па је тај члан обрисан, а правилник измијењен.

На питање како је могуће да се пет година касније поново у правилник уврсте чланови које је Уставни суд РС оспорио, у Министарству просвјете и културе РС су потврдили да је Правилником о финансирању основних школа из 2009. био предвиђен овакав начин обрачуна процента норми за сва радна мјеста, али је он, како кажу, био оспорен у дијелу који се односи на секретаре и рачуновође, јер за то није било упоришта у тада важећем Закону о основном образовању и васпитању. 

- Сада је Законом о основном васпитању и образовању дефинисано да ће се број извршилаца секретара и рачуновођа одредити правилником којим се прописују нормативи и стандарди за финансирање основних школа. Тиме је стечен и законски основ за одређивање процената радних норми за сва радна мјеста у школи у складу са бројем одјељења у школи - навели су у министарству.

 Напуштање синдиката

Предсједник Синдиката образовања у РС Драган Гњатић рекао је да је упознат са овим проблемом и да ће учинити све да до умањења плата не дође и да треба о томе разговарати са надлежнима.

Међутим, многи радници у мањим основним школама незадовољни су његовим ангажманом, због чега су одлучили да напусте тај синдикат.

Коментари 0
Повезане вијести
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 41m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 24m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 16m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 9m
    0