"Плави телефон" ове године примио 1.500 позива

16.03.2022. 09:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од почетка ове године савјетодавна линија за дјецу и младе "Плави телефон" примила је око 1.500 позива, а није ријеткост да се дјеца јављају због страха изазваног сукобом у Украјини, јер се, како кажу, боје на који начин ће тренутна ситуација утицати на њих и њихове најближе.

Како је навела Маја Ковачевић, координаторка "Плавог телефона" за "Независне", омладина страхује да ће се ратни сукоби проширити.

- Због страха од ратних сукоба, до сада нам се јавило укупно 10 младих људи. Дјеца нам се најчешће јављају јер се плаше да би рат могао да дође и у нашу земљу, те да ћемо због тога сви умријети - казала је Ковачевићева.

Како је она истакла, веома је значајно да се дјеци укаже на важност ограничења или смањења изложености негативним вијестима на друштвеним мрежама о овој теми јер оне могу да појачају осјећај страха и узнемирености.

С тим у вези је истакла да се без обзира на то дјеци мора дати до знања да је страх који осјећају сасвим природан и нормалан у оваквим ситуацијама.

- Наши савјетници су ту да свако дијете саслушају, разговарају с њим о страху који осјећа, пруже му подршку и заједно с њим покушају да дођу до неког рјешења које би помогло да се барем мало умири - казала је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, с омладином се често разговора о значају који разне активности могу имати на њих, у том смислу је потребно да осмисле своје хобије који им могу помоћи да се опусте.

- Веома је важно да дјеца имају подршку њима блиских особа, те их кроз разговор настојимо охрабрити да о својим осјећањима причају и с родитељима - рекла је Ковачевићева.

Како су нагласили из "Плавог телефона", од почетка 2022. године запримљено је и 310 упита путем електронског савјетовања, као и четири пријаве сумњи на насиље.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца и млади људи жртве менталних болести Дјеца и млади људи жртве менталних болести
Дневно на мобилни стиже 237 порука Дневно на мобилни стиже 237 порука
Младима у Српској станови прескупи па граде куће Младима у Српској станови прескупи па граде куће
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 50m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 14m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 7m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    15h 58m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 8m
    0