"Плави телефон" зазвонио више од 5.400 пута

21.10.2019. 08:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Савјетодавна линија за дјецу "Плави телефон" ове године примила је више од 5.400 позива, рекла је Сњежана Ивановић, координаторка рада "Плавог телефона", у склопу Удружења "Нова генерација".

-Најчешћи разлози због којих нас дјеца позивају су различитих облици злостављања, затим теме вршњачких и партнерских односа, породичних односа, а неријетко нас дјеца зову да би добила више информација о развоју и сексуалности, али и о томе шта је 'Плави телефон', чему служи и поводом чега могу да нам се обрате - казала је Ивановићева.

Према њеним ријечима, ове године примили су осам пријава сумње на насиље, од чега су се четири пријаве односиле на сумњу на насиље у породици, а остале на пријаве сумње на вршњачко насиље.

-Најчешће зову дјеца од 10 до 15 година. Из тог разлога су честе теме вршњачки односи, с обзиром на то да у том периоду вршњаци представљају значајан сегмент живота дјетета - истакла је Ивановићева.

Родитељи су "Плави телефон" препознали као мјесто гдје се могу обратити ако су им потребне информације да ли се заиста ради о насиљу над дјецом и, уколико јесте, коме се могу обратити.

-Могу нам се обратити ако су им потребни савјети о развоју дјеце, правима дјеце током и након развода брака, али и за многе друге теме које се тичу дјеце и њиховог функционисања. Неријетко су управо одрасле особе те које пријављују случајеве насиља над дјецом -појаснила је Ивановићева.

Од 2013. године када је основан, "Плави телефон" је зазвонио више од 14.150 пута, те је запримљено 96 пријава сумње на насиље.

Путем е-маила, дјеца, али и одрасли су се јавили више од 410 пута, а на тај начин су запримљене и двије пријаве сумње на насиље.

Број ове бесплатне савјетодавне линије за дјецу је 080050305.

Коментари 0
Повезане вијести
„Плави телефон“ безбиједно мјесто гдје се може обратити за помоћ „Плави телефон“ безбиједно мјесто гдје се може обратити за помоћ
"Плави телефон" ове године примио 1.500 позива "Плави телефон" ове године примио 1.500 позива
Плави телефон доступан до 22:00 часа Плави телефон доступан до 22:00 часа
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 19m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 43m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 58m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    22h 27m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    7h 37m
    0