По безбједности дјеце БиХ на 38. мјесту

29.05.2019. 19:49
0
ИЗВОР: Агенције

По безбједности дјеце БиХ се налази на 38. мјесту на листи од 176 земаља, саопштила је данас организација “Save the children”.

Глобална листа је састављена према Индексу прекинутог дјетињства, и на њој се из земаља региона налазе и Словенија на трећем, Хрватска на 29., Србија на 46., Црна Гора на 50., Албанија на 61. и Сјеверна Македонија на 69. мјесту, пише у најновијем извештају те организације.

Листа се саставља на основу Индекса прекинутог дјетињства, који говори о томе колико је дјетињство у одређеној заједници угрожено усљед фактора као што су лоше здравље, неухрањеност, искључивање из образовања, дјечији рад, бракови малољетника, малољетничке трудноће и екстремно насиље.

На врху листе налази се Сингапур, као земља која најбоље брине о дјеци, а међу првих десет држава налазе се осам западноевропских земаља и Јужна Кореја.

Централноафричка Република најлошије је позиционирана, а претходе јој, на дну листе, Нигерија и Чад.

Како се наводи, глобални извештај о дјеци објављује се уочи обиљежавања Међународног дана дјетета, 1. јуна и он пореди положај дјеце у земљама широм свијета у односу на 2000. годину.

Према извјештају, једном од четири дјетета у свијету и даље је ускраћено сигурно и срећно дјетињство, а дејца која живе на подручјима захваћеним конфликтима или која су била присиљена да напустеи своје домове због конфликта су међу најускраћенијима.

Извјештај је показао да је према процјени у 2000. години 970 милиона дјеце остало без дјетињства усљед догађаја који су мијењали њихове животе, као и да је данас тај број смањен на 690 милиона – што значи да 280 милиона дјеце широм свијета има бољи живот.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 59m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 54m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 42m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 48m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 16m
    0