По мигранту узимали 1.000 евра

09.09.2019. 19:49
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Гранична полиција БиХ у међународној акцији "Ривер" ухапсила је пет особа из БиХ осумњичених да су се као организована криминална група бавили кријумчарењем миграната.

Како незванично сазнајемо, ухапшени су Жељко Ðаковић из Костајнице, Јасмин Селимагић и Радомир Башић из Новог Града, Раде Ковачевић из Козарске Дубице и Љубиша Кајкут из Приједора. Ову акцију су извели припадници Граничне полиције БиХ у сарадњи са Еурополом, а под надзором Суда и Тужилаштва БиХ и то на подручју Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Приједора. 

Полиција је у тим мјестима претресла више локација које су користили осумњичени и том приликом одузети су одређени докази. Они су јуче након криминалистичке обраде предати тужиоцу Посебног одјељања за организовани криминал Тужилаштва БиХ, гдје је поступајући тужилац требало да их испита. Након испитивања биће одлучено да ли ће за њих предложити притвор.

Ухапшене сумњиче да су више група од по неколико десетина илегалних миграната из Србије преко БиХ -шверцовали- у Хрватску, Словенију и друге земље Европске уније, те да су на тај начин зарадили најмање око 600.000 КМ. Наиме, како су јуче навели из Граничне полиције БиХ, током спровођења акције документовали су кријумчарење најмање 315 миграната, којима су чланови организоване криминалне групе узимали по 1.000 евра.

-Тиме су стекли значајну противправну имовинску корист. Приликом претреса одузети су предмети који ће се користити као докази у кривичном поступку и новац у вриједности 2.250 евра-, навели су из ове безбједносне агенције.

Додали су да се активности реализују под надзором Тужилаштва и Суда БиХ, а да  истовремено хрватска полиција на подручју те земље обавља претресе објеката које користе особе које су у сарадњи с осумњиченима из БиХ кријумчарили мигранте.

Како сазнајемо, Тужилаштво БиХ прикупило је доказе да су осумњичени били у контакту с особама из Србије, Хрватске и Словеније те да су за високе новчане износи у више наврата кријумчарили мигранте.

Иначе, акција "Ривер" представља координирану међународну операцију више земаља у борби против илегалних миграција на подручју западног Балкана и једна је у низу акција Граничне полиције БиХ у циљу идентификовања, откривања и процесуирања кријумчара људи и пресијецања организованих криминалних група.

-Уз мјере спречавања илегалних прелазака државне границе у граничном појасу, наши полицијски службеници континуирано прикупљају информације о особама које се баве кријумчарењем људи и овакве активности ће се наставити и у наредном периоду-, поручили су из Граничне полиције БиХ.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Iva 09.09.2019. 22:54
    Nije se usrecio ko je na tudjoj nesreći zarađivao
  • Generic placeholder image
    Lala 09.09.2019. 22:45
    Proklete su te pare
Повезане вијести
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција
Албанска лука прима мигранте послате из Италије Албанска лука прима мигранте послате из Италије
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    1h 26m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    1h 6m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    4h 29m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    23h 8m
    10
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    5h 26m
    0