Побједа емоције и музике: Овације публике у Сарајеву за Јасмин Леви

11.11.2023. 12:32
0
ИЗВОР: katera.news

Јасмин Леви наступила је синоћ први пут у Сарајеву, у великој сали Босанског културног центра. Интернационално признату умјетницу публика је поздравила овацијама, а да посљедњег мјеста испуњена дворана без даха је пратила музички перфоманс обиљежен хитовима “Una noche mas”, “Adio kerida”, “Olvidate de mi”, “Mujer”…

Одушевљена маса два пута ју је враћала на бис.

- Сретни смо што смо у Сарајеву - рекла је Јасмин на нашем језику, што је изазвало велики аплауз, који је свједочио о топлој добродошлици грађана Сарајева, и додала:

- Не могу вам описати колико смо срећни што смо овдје, много нам је драго што сте ту за нас.

Слика

У свакој ноти коју отпјева, Јасмин доноси дах својих предака, те плете мостове између прошлости и садашњости, између различитих култура које станују у њој од оријента, ладино музике, фламенка, танга и џеза и арапских акорда. Јасмин Леви је представница свих вјера и култура Медитерана, која не само да је кроз музику чврсто повезала сефардско насљеђе и турски мелос, већ је кроз своје текстове проговорила о судбинама, љубавима и страдањима свих народа. Овај догађај зато није био обични концерт, већ путовање кроз душу и баштину која превазилази географске границе и културне разлике.

Кроз свој умјетнички израз, Јасмин Леви не само да промовише богатство различитости већ се залаже и за хуманитарни рад. Она је амбасадор организације "Дјеца мира", која ради на томе да повеже палестинску и израелску дјецу кроз умјетност и музику, пружајући им не само образовање већ и наду. Тренутно је на сајту ове организације отворен позив за прикупљање помоћи за дјецу Палестине, са посебном пажњом на дјецу у Рафи. Поред Јасмин Леви, дио ове фондације су славни палестински писци и умјетници, али и свјетске звијезде попут Мадоне, Џуди Денч, Хелен Мирен и други.

Слика

Ове године Јасмин Леви наступала је у Истанбулу, Бодруму, Београду, Букурешту, Варшави, Лондону…Њени наступи пажљиво су одабрани, па тако није случајан ни њен наступ у “Авици Арени” у Стокхолму на концерту “A Call for freedom”, који је настао са жељом да се подржи и оснажи борба за женске слободе у Ирану чији симбол борбе је трагично преминула Махса Амини којој је посветила  пјесму (https://www.instagram.com/p/Cp2laeDPKca/ ).

Концерт у Сарајеву један је од највећих интернационалних догађаја у Босни и Херцеговини, који је био више од музичког догађаја. Овај концерт био је позив на размишљање и инспирацију, да свако од нас може бити мост који повезује, а не зид који раздваја.

Спонзор овог јединственог културног догађаја је компанија м:тел.

Коментари 0
Повезане вијести
Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције
"Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел "Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 41m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 34m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 25m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 31m
    0