Pobjeda emocije i muzike: Ovacije publike u Sarajevu za Jasmin Levi

11.11.2023. 12:32
0
IZVOR: katera.news

Jasmin Levi nastupila je sinoć prvi put u Sarajevu, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra. Internacionalno priznatu umjetnicu publika je pozdravila ovacijama, a da posljednjeg mjesta ispunjena dvorana bez daha je pratila muzički perfomans obilježen hitovima “Una noche mas”, “Adio kerida”, “Olvidate de mi”, “Mujer”…

Oduševljena masa dva puta ju je vraćala na bis.

- Sretni smo što smo u Sarajevu - rekla je Jasmin na našem jeziku, što je izazvalo veliki aplauz, koji je svjedočio o toploj dobrodošlici građana Sarajeva, i dodala:

- Ne mogu vam opisati koliko smo srećni što smo ovdje, mnogo nam je drago što ste tu za nas.

Slika

U svakoj noti koju otpjeva, Jasmin donosi dah svojih predaka, te plete mostove između prošlosti i sadašnjosti, između različitih kultura koje stanuju u njoj od orijenta, ladino muzike, flamenka, tanga i džeza i arapskih akorda. Jasmin Levi je predstavnica svih vjera i kultura Mediterana, koja ne samo da je kroz muziku čvrsto povezala sefardsko nasljeđe i turski melos, već je kroz svoje tekstove progovorila o sudbinama, ljubavima i stradanjima svih naroda. Ovaj događaj zato nije bio obični koncert, već putovanje kroz dušu i baštinu koja prevazilazi geografske granice i kulturne razlike.

Kroz svoj umjetnički izraz, Jasmin Levi ne samo da promoviše bogatstvo različitosti već se zalaže i za humanitarni rad. Ona je ambasador organizacije "Djeca mira", koja radi na tome da poveže palestinsku i izraelsku djecu kroz umjetnost i muziku, pružajući im ne samo obrazovanje već i nadu. Trenutno je na sajtu ove organizacije otvoren poziv za prikupljanje pomoći za djecu Palestine, sa posebnom pažnjom na djecu u Rafi. Pored Jasmin Levi, dio ove fondacije su slavni palestinski pisci i umjetnici, ali i svjetske zvijezde poput Madone, Džudi Denč, Helen Miren i drugi.

Slika

Ove godine Jasmin Levi nastupala je u Istanbulu, Bodrumu, Beogradu, Bukureštu, Varšavi, Londonu…Njeni nastupi pažljivo su odabrani, pa tako nije slučajan ni njen nastup u “Avici Areni” u Stokholmu na koncertu “A Call for freedom”, koji je nastao sa željom da se podrži i osnaži borba za ženske slobode u Iranu čiji simbol borbe je tragično preminula Mahsa Amini kojoj je posvetila  pjesmu (https://www.instagram.com/p/Cp2laeDPKca/ ).

Koncert u Sarajevu jedan je od najvećih internacionalnih događaja u Bosni i Hercegovini, koji je bio više od muzičkog događaja. Ovaj koncert bio je poziv na razmišljanje i inspiraciju, da svako od nas može biti most koji povezuje, a ne zid koji razdvaja.

Sponzor ovog jedinstvenog kulturnog događaja je kompanija m:tel.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ponuda kakvu ste dugo čekali – iPhone uređaji po sniženim cijenama u m:tel-u Ponuda kakvu ste dugo čekali – iPhone uređaji po sniženim cijenama u m:tel-u
Vrhunski Galaxy preklopni telefoni sa pametnim satom na poklon Vrhunski Galaxy preklopni telefoni sa pametnim satom na poklon
„Vip betting“ kladionica u Istočnom Sarajevu zapošljava „Vip betting“ kladionica u Istočnom Sarajevu zapošljava
Najčitanije
 • Preminuo Sreten Sreto Petronić
  2h 34m
  0
 • "Kraljica džeparoša" ponovo u akciji
  9h 20m
  3
 • Zemljotres jačine 2,8 stepena na području Sarajeva
  8h 19m
  0
 • Priča o čiča Sretu Petroniću iz Pala i njegovoj Heleni
  2h 37m
  0
 • Upozorenje: Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme
  3h 46m
  0