Почела изградња брзе пруге Нови Сад - Келебија

22.11.2021. 18:59
0
ИЗВОР: N1 Србија

Изградња пруге Нови Сад-Келебија дуге око 108 километара, у оквиру пројекта брзе пруге Београд-Будимпешта, почела је данас у присуству предсједника Србије Александра Вучића и министра спољних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта.

Комерцијални уговор о модернизацији и реконструкцији те дионице, у вриједности 943 милиона евра, потписало је 2018. године предузеће Инфраструктура железнице Србије са конзорцијумом кинеских компанија China Railway Internatiоnal и China Communications Construction Company, а кредитор је кинеска Ексим банка.

Пројекат изградња пруге Београд-Будимпешта је у вриједности око четири милијарде евра, од чега ће око двије милијарде коштати радови у Србији, а дио је кинеске иницијативе „Појас и пут“ која је постала глобална.

Сијарто је рекао да ће Мађарска и Србија имати велику корист од изградње брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту и да тај пројекат доприноси јачању пријатељских односа двије државе.

- Желимо да будемо добитници у новом свјетском поретку и у томе ће нам помоћи ова инвестиција - казао је Сијарто.

Вучић је истакао да Србија прагматично поступа у односима са Кином и Мадјарском, али и да осјећа пријатељство и братство са тим народима које нико не може да сруши.

Он је рекао да ће до краја 2024, године сви радови у Србији на брзој прузи Београд-Будимпешта бити завшени до краја 2024. године.

Отварању радова присуствовали су и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор, предсједник Покрајинске Владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Саобраћај на дијелу пруге предвиђене за брзине возова од 200 километара на сат, од Београда до Новог Сада требало би да почне марта идуће године.

Дионицу на брзој прузи од Београда до Старе Пазове у дужини од 34,5 километара раде кинеске компаније, а дионицу Стара Пазова-Нови Сад у дужини од 40,4 километра руски РЖД International.

Пруга Београд-Будимпешта биће дугачка око 350 километара, од чега 184 километра на територији Србије.

Планирано је да сви радови на прузи буду завршени 2025. године, а вожња на тој релацији брзим возом трајаће два сата и пет минута.

Коментари 0
Повезане вијести
Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 6m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 55m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 32m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 37m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 5m
    0