Почела обука безбједне вожње за мотоциклисте у Источном Сарајеву

13.05.2022. 18:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Мото-клуб "Лонг рајдерс" са Пала у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске и Полицијске управе Источно Сарајево организује дводневни тренинг безбједне вожње за мотоциклисте које спроводе сертификовани тренери Мото-клуба "Безбедност" из Београда.

Теоретски дио обуке за учеснике почео је данас у Средњој школи "28. јуни" у Источном Сарајеву, а мотоциклисти су се окупили на Тргу Србија.

Представник Мото-клуба "Лонг рајдерс" Милан Самарџић изјавио је новинарима да се први пут ова врста обуке спроводи на подручју Сарајевско-романијске регије.

- Прије неколико година смо имали показну вјежбу када сам схватио колико не знам да возим, иако имам импозантан број километара иза себе. Овај тренинг је у складу са оним што пише у Статуту нашег мото-клуба - да се промовише мотоциклизам као спорт али и безбједна вожња - рекао је Самарџић.

Он је захвалио Полицијској управи Источно Сарајево за учешће у овом пројекту, наглашавајући да би иста обука могла бити организована још једном на јесен због великог интересовања.

- Кренули смо прилично скромно са неких десетак учесника, али након сам пар дана, иако није било претјераног маркетинга, већ имамо 20 учесника за ову обуку. Надамо се да ћемо овим помоћи мотоциклистима, али и другим да избјегну неке непредвиђене ситуације у саобраћају -каже Самарџић.

Витомир Голушин, предсједник и оснивач Мото-клуба "Безбедност" из Београда, изјавио је новинарима да је овај тренинг намијењени и онима који тек почињу да возе мотор, као и искусним бајкерима који већ имају хиљаде превезених километара.

- Тренинг безбједне вожње је нешто што спасава животе мотористима и то показује 1.700 обучених кандидата у свим земљама бивше Југославије - рекао је Голушин.

Он је истакао да су, нажалост, приликом незгода често криви мотоциклисти који не предвиђају одређене ситуације у саобраћају.

- Морамо знати да смо јако рањиви и најугроженија категорија у саобраћају. Када се падне с мотора сигурно је да возач остаје озлеђен, а неретко се дешавају и пуно горе последице. Захваљујући момцима из клуба `Лонг рајдерс` смо овде и право је задовољство што ће 20 мотоциклиста тог клуба учествовати у тренингу - рекао је Голушин.

Иван Цуцић из Мото-клуба "Безбедност" сматра да се подизањем нивоа безбједности и знања мотоциклиста повећава и ниво безбједности других учесника саобраћаја.

- Доста мотоциклиста мисле да знају доста тога, али када прођу курс сигурнији су у себе и велики број учесника има жељу да настави да се едукује јер схвата цели концепт - рекао је он.

Тренинг безбједне вожње Мото-клуба "Безбедност" подразумијева теоријски дио током којег се расправља о искуствима учесника у саобраћају, учи о дејству физичких сила и заношење у кривинама.

Обука предвиђа и упознавање учесника са такозваним "пијаним наочарама" којим се показује како алкохол и психоактивне супстанце утичу на човјека.

Практични дио тренинга предвиђен је сутра у 9.30 часова испред Електротехничког факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 24m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 8m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 35m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    1h 53m
    0