Почела Парада у Москви: Русија представља моћна оружја (ВИДЕО)

24.06.2020. 09:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На Црвеном тргу у Москви данас је почела 75. по реду Парада побједе, којој присуствују Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и предсједник Србије Александар Вучић, као и представници делегација из бројних земаља свијета.

Овогодишња парада није одржана традиционално у мају због пандемије корона вируса. Предсједник Русије Владимир Путин је крајем априла био донио одлуку о одлагању војне параде, а накнадно је одлучено да буде одржана на данашњи дан, када је одржана и прва Парада побједе у Москви пре 75 година, коју су на Црвеном тргу испред Кремља предводили маршали Жуков и Рокосовски.

Слика

На паради ће бити приказано 225 јединица наоружања, војне и специјалне опреме, а у показним вјежбама авијације учествоваће и 75 авиона. Први пут ће учествовати сви модели руских тенкова, а част да предводи пролаз механизоване колоне добио је легендарни Т-34-85, а Црвеним тргом проц́и ц́е цео батаљон – 31 јединица.

Први пут ће на паради бити представљен ракетни комплекс "Бал" који је у стању да погоди циљеве на растојању од 120 километара са ракетом Х-35 и на растојању од 260 километара са ракетом Х-35У.

Посетиоци ће моћи да виде више од 20 нових модела војне опреме, укључујући авионе СУ-57 и МИГ-31К. Московским Црвеним тргом продефиловаће и 75 припадника Гарде Војске Србије, најстарије српске јединице.

Гости Владимира Путина параду прате са трибина, а због епидемиолошке ситуације са корона вирусом у Русији, грађани церемонију прате на телевизијским екранима.

Како је најављено, на паради ће учествовати око 14 хиљада људи, а руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је раније да је Русија позвала војнике из 19 земаља да учествују у дефилеу на Црвеном тргу.

Параду обезбјеђује више од 6.000 полицајаца.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“ Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“
Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 15m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 48m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 25m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 54m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 52m
    0