Почели највећи ваздушни маневри НАТО-а у историји (ФОТО)

12.06.2023. 17:44
0
ИЗВОР: Танјуг

Званично највеће ваздушне војне вјежбе у историји НАТО почеле су данас у Берлину и трајаће наредне двије седмице.

Увјежбама учествује 25 земаља чланица Алијансе са укупно 10.000 војника и 250 авиона.

Међу авионима, између осталих, биће ангажовани и ловци-бомбардери Ф-35 произведени у САД и Холандији у Локид Мартин Корп, АВАКС извиђачки авиони, ескадриле за допуњавање горива у ваздуху, па чак и транспортни авиони Ратног ваздухопловства Јапана.

Вјежба се изводи на четири локације у Њемачкој, те на по једној у Холандији и Чешкој да би се тестирала способност ваздушних снага НАТО да одговоре на кризу у Европи усред појачаних тензија са Русијом.

– Више од 10.000 војника учесника из земаља НАТО проћи ће кроз бројне припремљене ситуације, не само у ваздуху него и на тлу; “Евакуација с аеродрома” такође је дио рутинске вјежбе – рекао је инспектор њемачких ваздушних снага Инго Герхарц.

Остали сценарији су подршка копнених трупа из ваздуха, борба на небу против непријатељских авиона, али и пресретање пројектила средњег домета од стране борбених бомбардера.

Подручја ваздушног простора за маневре користиће се максимално до четири сата дневно у различитим периодима дана када ће бити обустављан цивилни ваздушни саобраћај, саопштено је из НАТО.

У периоду одржавања НАТО маневара комерцијалне ваздушне линије кроз њемачки ваздушни простор летјеће промијењеним рутама и с мањим кашњењима.

Њемачки стручњак Клеменс Болингер је истакао да је рад цивилних и војних контролора лета у Њемачкој интегрисан посљедњих 30 година и да је због тога њемачки ваздушни простор толико оптерећен.

У удружењу европских авио-превозника Ерлајнс Европа не очекују отказивања летова, али задржавају “могућност да ће бити кашњења”, али она, према тренутним процјенама, не би смјела бити велика.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска спрема прве тужбе против НАТО-а Српска спрема прве тужбе против НАТО-а
Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске
Алексић: Да се јаве грађани Српске који имају налазе биопсије Алексић: Да се јаве грађани Српске који имају налазе биопсије
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 16m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  9h 50m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 19m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  9h 33m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 7m
  0