Почели онлајн "Дани Војина Комадине"

10.12.2020. 21:42
0
ИЗВОР: СРНА

Манифестација "Дани Војина Комадине" која се, због тренутне епидемиолошке ситуације ове године одржава у онлајн формату, вечерас је званично отворена.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа поздравила је учеснике, наводећи да су ово четврти "Дани Војина Комадине" који се одржавају у част еминентног композитора, оснивача и првог декана ове високообразовне установе.

Жужа је нагласила да се организатор манифестације, упркос тренутој епидемиолошкој ситуацији, трудио да понуђени садржаји буду на изузетном нивоу у погледу квалитета и разноврсности.

Она је навела да умјетнички /концертни/ сегмент програма сви заинтересовани могу пратити на "Јутјуб" каналу Музичке академије, а излагање научних радова на платформи "Džitsi mit" /JitsyMeet/.

Након званичног отварања манифестације и научног скупа, услиједио је и онлајн концерт ансамбла "Метаморфозис" из Београда.

У оквиру тродневне манифестације, коју организује Музичка академија, биће одржан други научни скуп под називом "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву" и представљен 21 рад које ће излагати 24 аутора - музиколози, музички теоретичари, педагози, композитори и умјетници из Русије, Украјине, Хрватске, Србије и БиХ.

За сутра су планирана пленарна предавања, те промоција зборника радова под називом "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву један", а биће одржан и концерт дјела композитора Музичке академије /Војин Комадина, Војислав Ивановић, Дражан Косорић, Валентина Дутина и Пеђа Харт/.

У суботу, 12. децембра, биће одржане три сесије у оквиру научног скупа, промоција два компакт-диска трилогије под називом "Балканско лудило" /Balkan madness/ пијанисте Бартоломеја Станковића, као и концерт студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Војин Комадина рођен је 8. новембар 1933. године у Карловцу, а рано дјетињство је провео у Црној Гори /Бар, Котор/, БиХ /Бихаћ/ и Србији /Сремска Каменица/, гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду, који постаје њихова трајнија дестинација.

Средњу музичку школу "Станковић" завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

За стваралачки рад Комадина је добио велики број награда и признања. Награђивана су његова дјела различитих жанрова, од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 46m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 26m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 38m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 32m
    0