Почело обиљежавање 25 година од одбране западних граница Српске

18.09.2020. 09:26
0
ИЗВОР: СРНА

Полагањем вијенаца код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду јутрос је почело обиљежавање 25 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије током које је у овој општини убијено 57 српских цивила и војника.

Вијенце су положили представници општине Нови Град, општинске борачке организације, организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ове општине, као и других општинских организација проистеклих из протеклог рата.

У насељу Туњица, гдје су припадници хрватских снага 1995. године прешли на територију општине Нови Град, у 9.00 часова биће служен помен жртвама, а након тога положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата.

Општина Нови Град организује обиљежавање Дана одбране западних граница Републике Српске у складу са важећим препорукама у вези са спречавањем ширења заразе вирусом корона.

На подручју западнокрајишких општина - Козарска Дубица, Нови Град и Костајница 18. и 19. септембра 1995. године у хрватској агресији убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ, а у Костајници 40 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра у 9.25 часова. Хрватска војска била је у садејству са припадницима тзв. Армије БиХ и ХВО-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на подручје општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстана је међу најзначајније датуме новије историје.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 11m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 7m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 11m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 4m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    11h 55m
    0