Почело обиљежавање 80 година од страдања 6.000 Срба

28.05.2022. 15:56
2
ИЗВОР: srna.rs

Парастосом убијеним цивилима код споменика у Старом Броду почело је обиљежавање 80 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије у овом и насељу Милошевићи, које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.

Помену за страдале присуствују изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, посланици у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић и Ненад Нешић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић, Александар Главаш и Љубиша Крунић.

Обиљежавању присуствују и начелници општина Вишеград Младен Ђуровић, Рогатица Милорад Јагодић, Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Рудо Драгољуб Богдановић, те представник општине Источна Илиџа.

Након парастоса, у знак сјећања на старобродске жртве, код спомен-обиљежја у Старом Броду вијенац ће положити Милуновић и Томић.

У ријеку Дрину цвијеће ће спустити делегације Народне скупштине Српске, посланици у парламенту БиХ и у заједничким институцијама на нивоу БиХ, представници и начелници наведених општина, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Удружење "Карађорђе" из Херцег Новог и представници невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Neven 28.05.2022. 18:47
    Najbolje i najvjerodostojine ovaj ratni zločin nad Srpskim civilima opisao je Momir Krsmanović, koji je kao dijete preživio ovo teško stradanja Srba u Podrinju u romanu "Teče krvava Drina". Jure Francetić iz Mostara pokrenuo je svoje ustaše kojima su se tokom zločina pridružile domaće ustaše -muslimani i njihov bašibozuk u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, biološkom uništenju Srpskog naroda. Klasičan genocid na dijelu, ubijani uglavnom civili od djece, djevojaka, trudnih žena , staraca i starica. Ali zbog lažno proklamovanog komunističkog koncepta da se nebi kvarilo "Brastvo i jedinstvo" preko pet decenija bio je zid ćutanja i ovom zločinu se nije smjelo ni pričati a akamoli u medijima ili školskim programima pričati o tome.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.05.2022. 18:07
    Uz ovaj događaj se uvijek mora naglasiti da su pokolju nad našim narodom aktivno pomagali partizani sa Kočom Popovićem, boreći se rame uz rame sa svojim saveznicima ustašama da bi probili odabranu JVUO. Nakon dva mjeseca borbi zločinci su uspjeli i nastupio je pokolj, koji su zaustavili Nijemci zgroženi monstroznošću zločinaca. Sačuvano je više fotografija ustaša i partizana iz tih događaja. Jedna od preživjelih je i očeva majka.
Повезане вијести
Стари Брод - исказ групе свједока из Чајнича Стари Брод - исказ групе свједока из Чајнича
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 4m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 56m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 47m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 32m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 39m
    4