Počelo obilježavanje 80 godina od stradanja 6.000 Srba

28.05.2022. 15:56
2
IZVOR: srna.rs

Parastosom ubijenim civilima kod spomenika u Starom Brodu počelo je obilježavanje 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u ovom i naselju Miloševići, koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.

Pomenu za stradale prisustvuju izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić i Nenad Nešić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pero Petrović, Aleksandar Glavaš i Ljubiša Krunić.

Obilježavanju prisustvuju i načelnici opština Višegrad Mladen Đurović, Rogatica Milorad Jagodić, Sokolac Milovan Bjelica, Novo Goražde Mila Petković, Rudo Dragoljub Bogdanović, te predstavnik opštine Istočna Ilidža.

Nakon parastosa, u znak sjećanja na starobrodske žrtve, kod spomen-obilježja u Starom Brodu vijenac će položiti Milunović i Tomić.

U rijeku Drinu cvijeće će spustiti delegacije Narodne skupštine Srpske, poslanici u parlamentu BiH i u zajedničkim institucijama na nivou BiH, predstavnici i načelnici navedenih opština, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženje "Karađorđe" iz Herceg Novog i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Neven 28.05.2022. 18:47
    Najbolje i najvjerodostojine ovaj ratni zločin nad Srpskim civilima opisao je Momir Krsmanović, koji je kao dijete preživio ovo teško stradanja Srba u Podrinju u romanu "Teče krvava Drina". Jure Francetić iz Mostara pokrenuo je svoje ustaše kojima su se tokom zločina pridružile domaće ustaše -muslimani i njihov bašibozuk u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, biološkom uništenju Srpskog naroda. Klasičan genocid na dijelu, ubijani uglavnom civili od djece, djevojaka, trudnih žena , staraca i starica. Ali zbog lažno proklamovanog komunističkog koncepta da se nebi kvarilo "Brastvo i jedinstvo" preko pet decenija bio je zid ćutanja i ovom zločinu se nije smjelo ni pričati a akamoli u medijima ili školskim programima pričati o tome.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.05.2022. 18:07
    Uz ovaj događaj se uvijek mora naglasiti da su pokolju nad našim narodom aktivno pomagali partizani sa Kočom Popovićem, boreći se rame uz rame sa svojim saveznicima ustašama da bi probili odabranu JVUO. Nakon dva mjeseca borbi zločinci su uspjeli i nastupio je pokolj, koji su zaustavili Nijemci zgroženi monstroznošću zločinaca. Sačuvano je više fotografija ustaša i partizana iz tih događaja. Jedna od preživjelih je i očeva majka.
Povezane vijesti
Stari Brod - iskaz grupe svjedoka iz Čajniča Stari Brod - iskaz grupe svjedoka iz Čajniča
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    17h 36m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    6h 49m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    6h 20m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    6h 43m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    21h 40m
    0