Почело постављање стационираних радара и на подручју Херцеговине

29.01.2022. 18:55
0
ИЗВОР: hercegovinapromo.com

На подручју Полицијске управе Требиње недавно је почело постављање стационираних “Екин” радара који ће вршити контролу саобраћаја на улицама у Херцеговини.

Како су из Полицијске управе рекли за Падрино радио на подручју Полицијске управе Требиње постављено је седам таквих радара.

Два радара постављена су у Требињу, у улици Никшићки пут и у насељу Гељев мост, а један се налази у Билећи, и то у улици Српске војске.

У Гацку се “Екин” налази у мјесту Црноглав, у Невесињу у Улици Рада Радовића, у Берковићима у насељу Раскрсница код ОШ ”Петар ИИ Петровић Његош”, а у Љубињу у Улици Тврдошки пут.

Из Полицијске управе Требиње су напоменули да су локације за постављање савременог радарског система биране критичне тачке из претходног периода на којима су се дешавале саобраћајне незгоде са настрадалим лицима, а циљ овог система је побољшање стања безбједности на подручју ове Полицијске управе.

- Циљ је да првенствено смиривањем саобраћаја на наведеним локацијама директно утичемо на број и тежину саобраћајних незгода, а евидентирањем и санкционисањем почињених прекршаја утичемо на понашање возача у саобраћају и самим тим подигнемо ниво безбједности за све учеснике у саобраћају - навела је портпарол ПУ Требиње Јелена Биберџић.

“Екин” стационарни радари ће осим снимања прекршаја, прекорачења дозвољене брзине, недозвољеног претицања и других прекршајних радњи возилом у саобраћају снимати и обрађивати рок важења регистарских ознака возила.

- Обраду ће радити МУП РС у Бањалуци, а подручне ПС ће моћи преко камера ових радара имати увид у пролазак учесника у саобраћају преко видео надзора како у реаолном времену тако и прегледом снимака из ранијег периода - прецизирала је за Падрино радио Биберџићева.

Стационарни радарски систем има могућности аутоматске детекције брзине, за сва возила у видном пољу, до 320 километара на час, у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку.

Детектује и непоштовање забране пролаза, односно црвено свјетло, на раскрсницама које су регулисане семафорима.

Како су навели из ПУ Требиње пројекат је још у току реализације, а о пуштању система у рад јавност ће бити благовремено обавијештена.

Коментари 0
Повезане вијести
Настрадали радник извучен из тунела у Невесињу Настрадали радник извучен из тунела у Невесињу
Невесињац Миљан Бакоч најбољи студент на Војној академији у Београду Невесињац Миљан Бакоч најбољи студент на Војној академији у Београду
У Билећи одузето 660 паклица цигарета У Билећи одузето 660 паклица цигарета
Најчитаније
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  16h 45m
  0
 • У Сарајеву син запалио оца и побјегао
  7h 59m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)
  13h 43m
  0
 • Више од 200 учесника на планинарском слету на Требевићу
  10h 6m
  0
 • Заслужено славље "Соколова" у дербију
  8h 13m
  0