Почело постављање стационираних радара и на подручју Херцеговине

29.01.2022. 18:55
0
ИЗВОР: hercegovinapromo.com

На подручју Полицијске управе Требиње недавно је почело постављање стационираних “Екин” радара који ће вршити контролу саобраћаја на улицама у Херцеговини.

Како су из Полицијске управе рекли за Падрино радио на подручју Полицијске управе Требиње постављено је седам таквих радара.

Два радара постављена су у Требињу, у улици Никшићки пут и у насељу Гељев мост, а један се налази у Билећи, и то у улици Српске војске.

У Гацку се “Екин” налази у мјесту Црноглав, у Невесињу у Улици Рада Радовића, у Берковићима у насељу Раскрсница код ОШ ”Петар ИИ Петровић Његош”, а у Љубињу у Улици Тврдошки пут.

Из Полицијске управе Требиње су напоменули да су локације за постављање савременог радарског система биране критичне тачке из претходног периода на којима су се дешавале саобраћајне незгоде са настрадалим лицима, а циљ овог система је побољшање стања безбједности на подручју ове Полицијске управе.

- Циљ је да првенствено смиривањем саобраћаја на наведеним локацијама директно утичемо на број и тежину саобраћајних незгода, а евидентирањем и санкционисањем почињених прекршаја утичемо на понашање возача у саобраћају и самим тим подигнемо ниво безбједности за све учеснике у саобраћају - навела је портпарол ПУ Требиње Јелена Биберџић.

“Екин” стационарни радари ће осим снимања прекршаја, прекорачења дозвољене брзине, недозвољеног претицања и других прекршајних радњи возилом у саобраћају снимати и обрађивати рок важења регистарских ознака возила.

- Обраду ће радити МУП РС у Бањалуци, а подручне ПС ће моћи преко камера ових радара имати увид у пролазак учесника у саобраћају преко видео надзора како у реаолном времену тако и прегледом снимака из ранијег периода - прецизирала је за Падрино радио Биберџићева.

Стационарни радарски систем има могућности аутоматске детекције брзине, за сва возила у видном пољу, до 320 километара на час, у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку.

Детектује и непоштовање забране пролаза, односно црвено свјетло, на раскрсницама које су регулисане семафорима.

Како су навели из ПУ Требиње пројекат је још у току реализације, а о пуштању система у рад јавност ће бити благовремено обавијештена.

Коментари 0
Повезане вијести
Анђела Јоксимовић на престижном такмичењу у Турској (ФОТО) Анђела Јоксимовић на престижном такмичењу у Турској (ФОТО)
Библијско дрво украс Тврдоша: Око манастира посађено 1.600 стабала грчких и италијанских сорти маслина Библијско дрво украс Тврдоша: Око манастира посађено 1.600 стабала грчких и италијанских с...
Кажњено 39 пјешака, највише због прелаза мимо пјешачког Кажњено 39 пјешака, највише због прелаза мимо пјешачког
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  18h 27m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  19h 55m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  18h 7m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  15h 13m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  20h 56m
  0