Počelo postavljanje stacioniranih radara i na području Hercegovine

29.01.2022. 18:55
0
IZVOR: hercegovinapromo.com

Na području Policijske uprave Trebinje nedavno je počelo postavljanje stacioniranih “Ekin” radara koji će vršiti kontrolu saobraćaja na ulicama u Hercegovini.

Kako su iz Policijske uprave rekli za Padrino radio na području Policijske uprave Trebinje postavljeno je sedam takvih radara.

Dva radara postavljena su u Trebinju, u ulici Nikšićki put i u naselju Geljev most, a jedan se nalazi u Bileći, i to u ulici Srpske vojske.

U Gacku se “Ekin” nalazi u mjestu Crnoglav, u Nevesinju u Ulici Rada Radovića, u Berkovićima u naselju Raskrsnica kod OŠ ”Petar II Petrović Njegoš”, a u Ljubinju u Ulici Tvrdoški put.

Iz Policijske uprave Trebinje su napomenuli da su lokacije za postavljanje savremenog radarskog sistema birane kritične tačke iz prethodnog perioda na kojima su se dešavale saobraćajne nezgode sa nastradalim licima, a cilj ovog sistema je poboljšanje stanja bezbjednosti na području ove Policijske uprave.

- Cilj je da prvenstveno smirivanjem saobraćaja na navedenim lokacijama direktno utičemo na broj i težinu saobraćajnih nezgoda, a evidentiranjem i sankcionisanjem počinjenih prekršaja utičemo na ponašanje vozača u saobraćaju i samim tim podignemo nivo bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju - navela je portparol PU Trebinje Jelena Biberdžić.

“Ekin” stacionarni radari će osim snimanja prekršaja, prekoračenja dozvoljene brzine, nedozvoljenog preticanja i drugih prekršajnih radnji vozilom u saobraćaju snimati i obrađivati rok važenja registarskih oznaka vozila.

- Obradu će raditi MUP RS u Banjaluci, a područne PS će moći preko kamera ovih radara imati uvid u prolazak učesnika u saobraćaju preko video nadzora kako u reaolnom vremenu tako i pregledom snimaka iz ranijeg perioda - precizirala je za Padrino radio Biberdžićeva.

Stacionarni radarski sistem ima mogućnosti automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na čas, u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku.

Detektuje i nepoštovanje zabrane prolaza, odnosno crveno svjetlo, na raskrsnicama koje su regulisane semaforima.

Kako su naveli iz PU Trebinje projekat je još u toku realizacije, a o puštanju sistema u rad javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Katarina Vuković donirala kosu djeci oboljeloj od raka Katarina Vuković donirala kosu djeci oboljeloj od raka
Ukradeni novčani prilozi iz crkve u selu Simijova u Bileći Ukradeni novčani prilozi iz crkve u selu Simijova u Bileći
Biće upamćen po dobroti i šalama: Određen datum sahrane doktora Babića Biće upamćen po dobroti i šalama: Određen datum sahrane doktora Babića
Najčitanije
 • Vozač kamiona iz BiH nestao u Sloveniji, porodica moli za pomoć
  11h 29m
  0
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  2h 43m
  0
 • Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica
  10h 48m
  1
 • Uključimo se u akciju „Jedan slatkiš, jedno dijete“
  11h 35m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  2h 8m
  0