Počelo postavljanje stacioniranih radara i na području Hercegovine

29.01.2022. 18:55
0
IZVOR: hercegovinapromo.com

Na području Policijske uprave Trebinje nedavno je počelo postavljanje stacioniranih “Ekin” radara koji će vršiti kontrolu saobraćaja na ulicama u Hercegovini.

Kako su iz Policijske uprave rekli za Padrino radio na području Policijske uprave Trebinje postavljeno je sedam takvih radara.

Dva radara postavljena su u Trebinju, u ulici Nikšićki put i u naselju Geljev most, a jedan se nalazi u Bileći, i to u ulici Srpske vojske.

U Gacku se “Ekin” nalazi u mjestu Crnoglav, u Nevesinju u Ulici Rada Radovića, u Berkovićima u naselju Raskrsnica kod OŠ ”Petar II Petrović Njegoš”, a u Ljubinju u Ulici Tvrdoški put.

Iz Policijske uprave Trebinje su napomenuli da su lokacije za postavljanje savremenog radarskog sistema birane kritične tačke iz prethodnog perioda na kojima su se dešavale saobraćajne nezgode sa nastradalim licima, a cilj ovog sistema je poboljšanje stanja bezbjednosti na području ove Policijske uprave.

- Cilj je da prvenstveno smirivanjem saobraćaja na navedenim lokacijama direktno utičemo na broj i težinu saobraćajnih nezgoda, a evidentiranjem i sankcionisanjem počinjenih prekršaja utičemo na ponašanje vozača u saobraćaju i samim tim podignemo nivo bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju - navela je portparol PU Trebinje Jelena Biberdžić.

“Ekin” stacionarni radari će osim snimanja prekršaja, prekoračenja dozvoljene brzine, nedozvoljenog preticanja i drugih prekršajnih radnji vozilom u saobraćaju snimati i obrađivati rok važenja registarskih oznaka vozila.

- Obradu će raditi MUP RS u Banjaluci, a područne PS će moći preko kamera ovih radara imati uvid u prolazak učesnika u saobraćaju preko video nadzora kako u reaolnom vremenu tako i pregledom snimaka iz ranijeg perioda - precizirala je za Padrino radio Biberdžićeva.

Stacionarni radarski sistem ima mogućnosti automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na čas, u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku.

Detektuje i nepoštovanje zabrane prolaza, odnosno crveno svjetlo, na raskrsnicama koje su regulisane semaforima.

Kako su naveli iz PU Trebinje projekat je još u toku realizacije, a o puštanju sistema u rad javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće
Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    8h 46m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    20h 46m
    7
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    22h 20m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    6h 15m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    5h 33m
    0