Почело суђење због пропалих вакцина у Приједору

01.02.2022. 11:57
0
ИЗВОР: СРНА

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор Милица Отковић из Приједора изјаснила се данас пред Основним судом у том граду да није крива за кривична дјела несавјестан рад у служби и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, која јој се стављају на терет због пропадања 1.342 дозе вакцина против ковида 19.

Рочиште је водио судија за претходно саслушање Мирослав Поповић, Окружно јавно тужилаштво Приједор заступа тужилац Љубо Мацановић, а Отковићеву брани адвокат Саван Зец. Одбрана је за главни претрес најавила четири свједока. Оптужница терети Отковићеву, специјалисту епидемиологије, да је од половине марта до 12. априла прошле године у својству службеног лица свјесно прекршила Закон о заштити становништва од заразних болести и три интерна акта.

Према оптужници, она је донијела одлуке да се вакцине "спутњик ве" умјесто у професионални фрижидер/замрзивач марке "есмас" смјесте у фрижидер "беко" који није намијењен за професионалну употребу. У оптужници се истиче да је она свјесно донијела и одлуку да се расхладни уређај "беко" прикључи на неадекватан УПС стабилизатор заједно са још једним фрижидером, не обезбјеђујући притом стални надзор над смјештеним вакцинама ради реаговања и прикључења на агрегат у случају евентуалног престанка рада опреме, иако је могла бити свјесна да усљед тога може доћи до штете.

- Тако је у периоду од 10. до 12. априла дошло до квара беко замрзивача у којем су вакцине смјештене усљед чега је прекинут хладни ланац, па су 1.342 дозе наведених вакцина постале неупотребљиве, због чега већи број грађана није примио другу дозу вакцине, а наступила је и имовинска штета за Републику Српску, у износу од 45.010,68 КМ - наводи се у оптужници.

Против другог лица из Приједора обухваћеног истрагом чији су иницијали С.Ј. тужилац је донио наредбу о обустави истраге јер није било довољно доказа да је починило кривично дјело.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 34m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 50m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 6m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 28m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 16m
    0