Почео четврти по реду Сајам књига у Источном Новом Сарајеву

12.08.2024. 21:31
0
ИЗВОР: katera.news

Четврти по реду Сајам књига у Источном Новом Сарајеву почео је данас у оквиру манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву“.

На овогодишњем сајму представиће  се „Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске“, издавачка кућа „Имприматур“из Бањалуке, издавачка кућа „Милкић издаваштво“ , „Валкира издаваштво“, затим библиотеке које се баве издавачком дјелатности „Матична библиотека Источно Сарајево“,“Народна и универзитетска библиотека Републике Српске“, „Народна библиотека Пале“, те издавачке куће „Хит књига“, „Библионер“, „Књига пром“ и Српско просвјетно друштво „Просвјета“ из Сарајева.   

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац истиче да Источно Сарајево има капацитет за један овакав сајам те да то потврђује велики број излагача и посјетилаца.

-  Матична библиотека Источно Сарајево има част да уприличи четврти по реду Сајам књига а велики број посјетилаца и издавача је један спој који сајам чини успијешним. Битно је и да смо организовали књижевне и поетске вечерери које ће надам се такође бити посјећене – истакла је Кулашинчева.

Поред једанаест излагача, грађание очекује богат књижевно-забавни програм, а према ријечима Александра Костовића, замјеника начелника Источног Новог Сарајева, у склопу сајма ова општина настоји да уводи новитете.

- Као што знате већ четврту годину заредом организујемо Сајам књига у оквиру манифестације „Љето у Источном Новом Сарајеву“. Прве године смо говорили да ће овај сајам прећи у традиционални и већ четврту годину за редом се одржава – рекао је он.

Костовић је позвао све становнике ове општине као и становнике других општина да се придруже сајму.

Бојан Чворо, директор Народне библиотеке Пале наводи да Народна библиотека Пале већ четврту годину учествује на Сајму књига а ове године са својих 15 издања.

 - Из године у годину повећавамо наше издаваштво и трудимо се да се што више приближимо читалачкој публици. У наредном периоду очекујемо два нова издања Народне библиотеке Пале и надамо се да ћемо и наредне године учествовати на овом сајму – рекао је Чворо.

Сајам књига је отворио пјесник Ђорђо Садоје својом бесједом на тему „Под дигиталном опсадом“.

Слика

Фото: katera.news

Сладоје наводи да је помало дегутантна прича о кризи књижевности јер то говори да је укризи само књижевност а уствари је у кризи читав свијет.

- Разумљив је страх да ће вјештачка интелигенција направити од човјека технолошки вишак. Мени се чини да књигу неће упропастити компјтерски програмери, него програмери школских програма који из тих програма избацују најбоље и највредније наше писце а на њихово мјесто стављају текстове непровјерених квалитета. Уколико останемо ове менталне структуре, ја вјерујем да никад неће нестати оних који ће имати потребу да пишу и да ће увијек бити оних који ће то жељети да читају – навео је Сладоје.

На овогодишњем Сајму књига одржана је и дјечија радионица под вођством Наталије Радовановић, академског сликара и илустратора Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Слика

Фото: katera.news

- Ми  смо организовали ову радионицу за дјецу јер је наша дјелатност једним дијелом посвећена дјеци. Као илустратор, желим да им представим како се раде слике и илустрације. Учесници на радиониси су  углавном дјеца предшколског узраста али интересовање су изразили и школарци – истакла је Радовановићева.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Сајам књига се одржава до 15. августа на Тргу Републике Србије а oрганизатори сајма су Матична библиотека Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево.    

Коментари 0
Повезане вијести
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву
Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 5m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 47m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 15m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 36m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 45m
    0