Počeo četvrti po redu Sajam knjiga u Istočnom Novom Sarajevu

12.08.2024. 21:31
0
IZVOR: katera.news

Četvrti po redu Sajam knjiga u Istočnom Novom Sarajevu počeo je danas u okviru manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu“.

Na ovogodišnjem sajmu predstaviće  se „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske“, izdavačka kuća „Imprimatur“iz Banjaluke, izdavačka kuća „Milkić izdavaštvo“ , „Valkira izdavaštvo“, zatim biblioteke koje se bave izdavačkom djelatnosti „Matična biblioteka Istočno Sarajevo“,“Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske“, „Narodna biblioteka Pale“, te izdavačke kuće „Hit knjiga“, „Biblioner“, „Knjiga prom“ i Srpsko prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Sarajeva.   

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac ističe da Istočno Sarajevo ima kapacitet za jedan ovakav sajam te da to potvrđuje veliki broj izlagača i posjetilaca.

-  Matična biblioteka Istočno Sarajevo ima čast da upriliči četvrti po redu Sajam knjiga a veliki broj posjetilaca i izdavača je jedan spoj koji sajam čini uspiješnim. Bitno je i da smo organizovali književne i poetske večereri koje će nadam se takođe biti posjećene – istakla je Kulašinčeva.

Pored jedanaest izlagača, građanie očekuje bogat književno-zabavni program, a prema riječima Aleksandra Kostovića, zamjenika načelnika Istočnog Novog Sarajeva, u sklopu sajma ova opština nastoji da uvodi novitete.

- Kao što znate već četvrtu godinu zaredom organizujemo Sajam knjiga u okviru manifestacije „Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu“. Prve godine smo govorili da će ovaj sajam preći u tradicionalni i već četvrtu godinu za redom se održava – rekao je on.

Kostović je pozvao sve stanovnike ove opštine kao i stanovnike drugih opština da se pridruže sajmu.

Bojan Čvoro, direktor Narodne biblioteke Pale navodi da Narodna biblioteka Pale već četvrtu godinu učestvuje na Sajmu knjiga a ove godine sa svojih 15 izdanja.

 - Iz godine u godinu povećavamo naše izdavaštvo i trudimo se da se što više približimo čitalačkoj publici. U narednom periodu očekujemo dva nova izdanja Narodne biblioteke Pale i nadamo se da ćemo i naredne godine učestvovati na ovom sajmu – rekao je Čvoro.

Sajam knjiga je otvorio pjesnik Đorđo Sadoje svojom besjedom na temu „Pod digitalnom opsadom“.

Slika

Foto: katera.news

Sladoje navodi da je pomalo degutantna priča o krizi književnosti jer to govori da je ukrizi samo književnost a ustvari je u krizi čitav svijet.

- Razumljiv je strah da će vještačka inteligencija napraviti od čovjeka tehnološki višak. Meni se čini da knjigu neće upropastiti kompjterski programeri, nego programeri školskih programa koji iz tih programa izbacuju najbolje i najvrednije naše pisce a na njihovo mjesto stavljaju tekstove neprovjerenih kvaliteta. Ukoliko ostanemo ove mentalne strukture, ja vjerujem da nikad neće nestati onih koji će imati potrebu da pišu i da će uvijek biti onih koji će to željeti da čitaju – naveo je Sladoje.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga održana je i dječija radionica pod vođstvom Natalije Radovanović, akademskog slikara i ilustratora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Slika

Foto: katera.news

- Mi  smo organizovali ovu radionicu za djecu jer je naša djelatnost jednim dijelom posvećena djeci. Kao ilustrator, želim da im predstavim kako se rade slike i ilustracije. Učesnici na radionisi su  uglavnom djeca predškolskog uzrasta ali interesovanje su izrazili i školarci – istakla je Radovanovićeva.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Sajam knjiga se održava do 15. avgusta na Trgu Republike Srbije a organizatori sajma su Matična biblioteka Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo.    

Komentari 0
Povezane vijesti
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Proslavljena krsna slava grada Istočno Sarajevo (FOTO) Proslavljena krsna slava grada Istočno Sarajevo (FOTO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 45m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 36m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 23m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 49m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 31m
    0