Почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме

07.12.2023. 22:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Представом "Народни посланик" по тексту Бранислава Нушића у извођењу Никшићког позоришта, вечерас је у Источном Сарајеву званично почео 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске током којег ће бити изведено 11 представа позоришта из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Фестивал је отворила министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је, обраћајући се публици у препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево, рекла да култура оплемењује, спаја и да управо то и јесте сврха овог фестивала, на којем учествују представници свих земаља из окружења.

Стојичићева је навела да је овај фестивал веома значајан за Сарајевско-романијску регију, али и цијелу Српску.

Она је нагласила да Министарство просвјете и културе чврсто стоји уз своје установе културе и културне центре у цијелој Српској, најављујући скоро отварање и почетак рада новог позоришта у Источном Сарајеву.

- То ће бити заокружена цјелина и прича гдје ће се манифестовати и развијати култура овог подручја. Министарство и Влада Српске ће наставити да подржавају све активности културе, а заједно са локалним заједницама можемо урадити и много више - истакла је Стојичићева.

Ове године биће додијељене четири фестивалске награде - за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу, а жири чине глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Вукићевићева, која је и предсједник жирија, рекла је новинарима да је једва чекала да дође у Републику Српску и Источно Сарајево, гдје се, како је навела, осјећа као код куће.

- Фестивал је за свако поштовање. Избор представа је фантастичан, што је велики успех за Источно Сарајево. Постоје слични догађаји у региону, али мислим да немају овакве представе и глумачке екипе - навела је Вукићевићева.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да жири ни ове године неће имати нимало лак задатак да донесе одлуку коме ће додијелити награде.

- Част нам је и задовољство што и ове године можемо угостити професионална позоришта и глумце из региона - Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ. Посебна нам је част што је управо Никшићко позориште отворило фестивал представом коју је написао Нушић, који 30 година није био игран у Црној Гори - указао је Јанковић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Глумац Никшићког позоришта Никола Васиљевић рекао је да је представа "Народни посланик" свевремена и савремена прича, која се тиче свих и која још "представља стварност - отимање за власт и лицемјерје".

Отварању Фестивала присуствовао је предсједник општине Никшић Марко Ковачевић, који је изразио задовољство што се братимљење и сарадња са Источним Новим Сарајевом наставља и у сфери културе.

- Желим да вас поздравим из братског града Никшића, са српског културног простора. Нека живи наша братска Републике Српска - навео је Ковачевић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је Међународни фестивал малих сцена и монодраме најзначајнија манифестација културе у Источном Сарајеву, те да је поносан што је опстала и развијала се стварајући позоришну публику која са нестрплјењем очекује сваку представу.

Подршку Фестивалу и ове године пружила је општина Источна Илиџа, чији је начелник Маринко Божовић исказао задовољство што ће љубитељи позоришта бити у прилици да одгледају изузетне представе.

На програму сутра од 13.00 часова је монодрама "Милош Велики - књаз српски" по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, а игра Александар Дунић.

Публици ће се од 18.00 часова представити Градско позориште из Чачка монодрамом "Ненаписана писма" у којој игра Вања Милачић.

Од 20.00 часова гостује копродукцијска представа Градског позоришта Градишка и РРД Београд "Сцене из брачног живота" по тексту Ингмар Бергман, у режији Ане Томовић, а играју Тамара Крцуновић и Златан Видовић.

У суботу, 9. децембра, од 18.00 часова гостује Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" из Бањалуке са монодрамом "К`о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана" по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, а игра Љиљана Чекић.

Од 20.00 часова на програму је представа Народног позоришта Ниш "Херој нације" по тексту Ивана М. Лалића, а играју Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

У недјељу, 10. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама "Госпођа Милихброт", а игра Горица Поповић, која потписује и режију.

Од 20.00 часова гостује "Опера б.б.2 из Загреба и Фестивал "Ровињ" са представом "Карлота Кризи - од Вижинаде до вјечности", а играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

Посљедњег фестивалског дана, у понедјељак, 11. децембра, од 13.00 часова публици ће се представити "Арт кварт" из Крагујевца са монодрамом "Живот пише љубавне романе", а игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана, од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште "Пулс театар" из Лазаревца са монодрамом "Е, не дам бре" у којој игра Маја Софронијевић.

Увече, од 20.00 часова публици ће се представити "Дис театар младих" из Бањалуке са представом "Ја /о/ мени", режија Велимир Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Након тога је предвиђена додјела награда и свечано затварање Фестивала.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

У пратећем програму Фестивала предвиђена је изложба и промоције књига, а улаз је слободан.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе! Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 38m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 37m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 13m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 34m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 17m
    9