Počeo Međunarodni festival malih scena i monodrame

07.12.2023. 22:06
0
IZVOR: srna.rs

Predstavom "Narodni poslanik" po tekstu Branislava Nušića u izvođenju Nikšićkog pozorišta, večeras je u Istočnom Sarajevu zvanično počeo 28. Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske tokom kojeg će biti izvedeno 11 predstava pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Festival je otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je, obraćajući se publici u prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, rekla da kultura oplemenjuje, spaja i da upravo to i jeste svrha ovog festivala, na kojem učestvuju predstavnici svih zemalja iz okruženja.

Stojičićeva je navela da je ovaj festival veoma značajan za Sarajevsko-romanijsku regiju, ali i cijelu Srpsku.

Ona je naglasila da Ministarstvo prosvjete i kulture čvrsto stoji uz svoje ustanove kulture i kulturne centre u cijeloj Srpskoj, najavljujući skoro otvaranje i početak rada novog pozorišta u Istočnom Sarajevu.

- To će biti zaokružena cjelina i priča gdje će se manifestovati i razvijati kultura ovog područja. Ministarstvo i Vlada Srpske će nastaviti da podržavaju sve aktivnosti kulture, a zajedno sa lokalnim zajednicama možemo uraditi i mnogo više - istakla je Stojičićeva.

Ove godine biće dodijeljene četiri festivalske nagrade - za najbolju predstavu, najbolju monodramu, najboljeg glumca i najbolju glumicu, a žiri čine glumica Lidija Vukićević, reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Vukićevićeva, koja je i predsjednik žirija, rekla je novinarima da je jedva čekala da dođe u Republiku Srpsku i Istočno Sarajevo, gdje se, kako je navela, osjeća kao kod kuće.

- Festival je za svako poštovanje. Izbor predstava je fantastičan, što je veliki uspeh za Istočno Sarajevo. Postoje slični događaji u regionu, ali mislim da nemaju ovakve predstave i glumačke ekipe - navela je Vukićevićeva.

Direktor Festivala Mladen Janković rekao je da žiri ni ove godine neće imati nimalo lak zadatak da donese odluku kome će dodijeliti nagrade.

- Čast nam je i zadovoljstvo što i ove godine možemo ugostiti profesionalna pozorišta i glumce iz regiona - Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH. Posebna nam je čast što je upravo Nikšićko pozorište otvorilo festival predstavom koju je napisao Nušić, koji 30 godina nije bio igran u Crnoj Gori - ukazao je Janković.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Glumac Nikšićkog pozorišta Nikola Vasiljević rekao je da je predstava "Narodni poslanik" svevremena i savremena priča, koja se tiče svih i koja još "predstavlja stvarnost - otimanje za vlast i licemjerje".

Otvaranju Festivala prisustvovao je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je izrazio zadovoljstvo što se bratimljenje i saradnja sa Istočnim Novim Sarajevom nastavlja i u sferi kulture.

- Želim da vas pozdravim iz bratskog grada Nikšića, sa srpskog kulturnog prostora. Neka živi naša bratska Republike Srpska - naveo je Kovačević.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da je Međunarodni festival malih scena i monodrame najznačajnija manifestacija kulture u Istočnom Sarajevu, te da je ponosan što je opstala i razvijala se stvarajući pozorišnu publiku koja sa nestrpljenjem očekuje svaku predstavu.

Podršku Festivalu i ove godine pružila je opština Istočna Ilidža, čiji je načelnik Marinko Božović iskazao zadovoljstvo što će ljubitelji pozorišta biti u prilici da odgledaju izuzetne predstave.

Na programu sutra od 13.00 časova je monodrama "Miloš Veliki - knjaz srpski" po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milana Rusa, a igra Aleksandar Dunić.

Publici će se od 18.00 časova predstaviti Gradsko pozorište iz Čačka monodramom "Nenapisana pisma" u kojoj igra Vanja Milačić.

Od 20.00 časova gostuje koprodukcijska predstava Gradskog pozorišta Gradiška i RRD Beograd "Scene iz bračnog života" po tekstu Ingmar Bergman, u režiji Ane Tomović, a igraju Tamara Krcunović i Zlatan Vidović.

U subotu, 9. decembra, od 18.00 časova gostuje Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Banjaluke sa monodramom "K`o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" po tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, a igra Ljiljana Čekić.

Od 20.00 časova na programu je predstava Narodnog pozorišta Niš "Heroj nacije" po tekstu Ivana M. Lalića, a igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

U nedjelju, 10. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama "Gospođa Milihbrot", a igra Gorica Popović, koja potpisuje i režiju.

Od 20.00 časova gostuje "Opera b.b.2 iz Zagreba i Festival "Rovinj" sa predstavom "Karlota Krizi - od Vižinade do vječnosti", a igraju Anamarija Serda i Ronald Braus.

Posljednjeg festivalskog dana, u ponedjeljak, 11. decembra, od 13.00 časova publici će se predstaviti "Art kvart" iz Kragujevca sa monodramom "Život piše ljubavne romane", a igra Jasmina Dimitrijević.

Istog dana, od 18.00 časova na programu je Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" iz Lazarevca sa monodramom "E, ne dam bre" u kojoj igra Maja Sofronijević.

Uveče, od 20.00 časova publici će se predstaviti "Dis teatar mladih" iz Banjaluke sa predstavom "Ja /o/ meni", režija Velimir Teče, a igraju Mina Lazarević i Srđan Ivanović.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Festivala.

Sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

U pratećem programu Festivala predviđena je izložba i promocije knjiga, a ulaz je slobodan.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe! Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 39m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 38m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 14m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 35m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 18m
    9