Почео парастос убијеним Србима на Залазју

12.07.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srna.rs

На Залазју код Сребренице почео је парастос за 69 погинулих и 22 заробљена, па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Осим породица убијених Срба и великог броја грађана, парастосу присуствује потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић, представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата са републичког, регионалног и општинског нивоа, као општина Сребреница и Братунац.

Парастосу су претходиле посјете српском гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама, гдје је положено цвијеће и прислужене свијеће за покој душа убијених.

Настављајући планско систематско етничко чишћење српских простора започето у априлу, бројне муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, на велики православни празник Петровдан, 12. јула 1992. године, упале су у више мањих српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све пред собом.

Тога дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су нестала и заробљена.

Посмртни остаци 10 несталих Срба случајно су пронађени и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Идентификовани су тек послије више од годину дана и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих Срба још нису пронађени и њима се губи сваки траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња, још нико није одговарао.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    27m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 36m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 41m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 24m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 38m
    0