Počeo parastos ubijenim Srbima na Zalazju

12.07.2023. 13:03
0
IZVOR: srna.rs

Na Zalazju kod Srebrenice počeo je parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena, pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Osim porodica ubijenih Srba i velikog broja građana, parastosu prisustvuje potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata sa republičkog, regionalnog i opštinskog nivoa, kao opština Srebrenica i Bratunac.

Parastosu su prethodile posjete srpskom groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama, gdje je položeno cvijeće i prislužene svijeće za pokoj duša ubijenih.

Nastavljajući plansko sistematsko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, brojne muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, na veliki pravoslavni praznik Petrovdan, 12. jula 1992. godine, upale su u više manjih srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve pred sobom.

Toga dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Identifikovani su tek poslije više od godinu dana i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja, još niko nije odgovarao.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Braća Lazarevići - "Gdje će drugo sokolovi nego u visine" Braća Lazarevići - "Gdje će drugo sokolovi nego u visine"
Krik istine: Od pastira do krvnika Krik istine: Od pastira do krvnika
Pale: Film i spomenica "Osamdeset godina ćutanja" trajna uspomena i opomena Pale: Film i spomenica "Osamdeset godina ćutanja" trajna uspomena i opomena
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  23h 59m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  5h 56m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  12h 10m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  7h 26m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  10h 16m
  0