Почео састанак званичника Српске и Србије у Београду

26.08.2020. 10:41
0
ИЗВОР: Tanjug

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједница Владе Србије Ана Брнабић састали су се данас са представницима Републике Српске, српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, предсједницом РС Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем.

Вучић и Брнабић срдачно су дочекали пријатеље из РС испред зграде Председништва на Андрићевом венцу, гдје је састанак почео нешто послије 10 сати.

Након разговора планиране су изјаве за медије.

Председник Србије раније је изјавио да је ријеч о узвратној посјети државног врха Српске, послије његове недавне посјете Бањалуци, а извјесно је да ће се на Андрићевом венцу разговарати о документу којим Бањалука жели да скрене пажњу на двоструке стандарде међународне заједнице када је ријеч о РС и КиМ.

Вучић је раније потврдио да је добио "одређене папире" из Бањалуке, али није желио да прецизније говори о њиховом садржају, док су у Бањалуци изричити да се у документу не третира питање Косова, већ Републике Српске и указује на антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ.

Додик је казао да су то учинили како би Вучићу предочили како западне земље Републици Српској одузимају права што је, како је навео, потпуно обрнути процес од оног који је виђен на примеру КиМ.

У документима, које је у два наврата усвојила Народна скупштина РС, инстистира се на поштовању Дејтонског споразума, указује на кршење Устава БиХ и тражи одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

Иначе, слање докумената у Београд у Странци демократске акције (СДА) и најављене разговоре у Београду протумачили су као наставак агресије на БиХ и координисано дјеловање предсједника Србије са државним врхом Републике Српске и повезивање статуса КиМ са Српском пред наставак преговора Београда и Приштине.

С друге стране, аналитичари у таквом тумачењу не виде оправданост и сматрају да је питање КиМ "само за себе", као и да Дејтонски мировни споразум функционише од потписивања и да су јасни његови критеријуми.

Истовремено виде потребу Републике Српске да говори о документима и њена очекивања да ће се на дневном реду пред међународном заједницом ускоро наћи питање будућности Федерације посебно послије изјава појединих међународних званичника да би требало промијенити Устав БиХ и изворни Дејтон у прилог јачања институција БиХ.

Једна од тема састанка биће и реализација важних инфраструктурних пројеката попут најављене изградње аеродрома у Требињу за који би у наредним недјељама, према најавама министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, требало да буде донесена одлука о локацији за изградњу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Младић избоден ножем у парку! Младић избоден ножем у парку!
Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“ Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 9m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 16m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    15h 58m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    10h 36m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 8m
    0