Почети са процесом заштите географског поријекла рогатичког кромпира

25.05.2021. 17:36
0
ИЗВОР: СРНА

 У Рогатици је данас одржан састанак  о заштити ознаке географског поријекла рогатичког кромпира, на ком је истакнуто да постоји интерес за процесом сертификације.

Драган Брењо из Агенције безбједност хране у БиХ, чија је надлежност заштита географских ознака, изразио је наду да ће све институције подржати произвођаче кромпира да брендирају производ и подигну вриједност приликом позиционирања на тржишту.

Он је рекао да бенефите које остварују произвођачи кромпира има и локална заједница, те да произвођачи треба да лакше долазе до купаца.

Жељка Пејовић, менаџер пољопривредног кластера Сарајевско-романијске и Горњодринске регије, нагласила је да су они као кластер препознали значај овог производа и да су спремни да поднесу захтјев за заштиту ознаке географског поријекла.

Она је додала да ће на тај начин бити олакшан процес произвођачима да би дошли до неког циља, као и да испуне строго дефинисане услове саме спецификације.

Пејовићева је истакла је да је Рогатица једно од три микроподручја које је познато по производњи кромпира са дугом традицијом.

Према њеним ријечима, рогатички кромпир је дуго познат на тржишту и заузима значајно мјесто, препознатљив је по квалитету, те је ознака географског поријекла нешто што заслужује овај производ.

Професор на Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву Грујица Вицо рекао је новинарима да су пољопривредни произвођачи исказали интерес за даље инвестиције у маркетинг и паковање након добијања ознаке географског поријекла, као и у системе за дораду.

Он је истакао да на овом подручју постоји потенцијал за производњу кромпира који има углед на простору Сарајевско-романијске регије, Бирча и Семберије.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра у Источном Сарајеву "Дани рогатичког кромпира" Сутра у Источном Сарајеву "Дани рогатичког кромпира"
Софтвер стручњака са Универзитета у Источном Сарајеву у одабраном друштву 20 најбољих свјетских рјешења Софтвер стручњака са Универзитета у Источном Сарајеву у одабраном друштву 20 најбољих свје...
Сутра обиљежавање Дана Пољопривредног факултета Сутра обиљежавање Дана Пољопривредног факултета
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    14h 14m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    14h 21m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    11h 3m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    5h 41m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    6h 13m
    0