Почетком августа примјена интегрисаног здравственог информационог система у Српској

09.07.2021. 13:40
0
ИЗВОР: СРНА

 Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ требао би почетком августа да почне да се примјењује на цијелој територији Републике Српске, потврђено је Срни у Фонду здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

Како су рекли у ФЗО, осигураници у свим пословницама ФЗО већ могу да подижу своје електронске картице, а на интернет страници Фонда на линку https://izis.org/lokacija-ezk/ да ли је за њих израђена електронска здравствена картица и у којој пословници се налази.

- Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу, могућност провјере на интернет страници Фонда значајно ће убрзати овај процес јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да преузму своју електронску картицу - наводе из ФЗО Републике Српске.

Из ФЗО наводе да у неким пословницама попут Бањалуке, због већег броја електронских картица, осигураници прво подносе захтјев за преузимање електронске картице, а када се пронађу картице, јер врло често један осигураник подиже и за све своје чланове породице, накнадно се контактирају како би их и лично преузели.

На овај начин, како наводе у ФЗО, настоје спријечити гужве у пословницама, али и да осигураници не чекају дуго у редовима на своју картицу.

- Осим тога, веће пословнице, попут Бањалуке, Бијељине, Приједора и других већ су се активно укључиле у подјелу електронских картица да се у сједиште фирми послодаваца доставе електронске картице за све раднике који су запослени у тој фирми, управо да се спријече гужве у пословницама и да осигураници не морају појединачно да долазе по своју електронску картицу - наводе у ФЗО Републике Српске.

Из ФЗО наглашавају да ниједно право неће бити укинуто уколико се одмах не преузме електронска картица јер није остављен рок за њено преузимање и осигураници своја права могу несметано да остварују и уколико не подигну своју е-картицу.

До сада је више од 100.000 осигураника у цијелој Републици Српској преузело своју електронску картицу.

Из ФЗО Републике Српске наводе да електронске картице осигураници могу подићи у пословницама Фонда у оним општинама у којима су регистровани и у тимовима породичне медицине.

- Фонд није предвидио рокове за преузимање електронских картица управо због актуелне епидемиолошке ситуације, те ниједно право неће бити ускраћено уколико осигураници још нису преузели своју електронску картицу - наглашавају из ФЗО Републике Српске.

Све док траје ванредна ситуација у Републици Српској, здравствена заштита у јавним установама је обезбијеђена за све грађане, чак и неосигуране, и из Фонда наглашавају да нема потребе ни да се овјеравају књижице.

Електронске картице, како наводе из ФЗО, се не овјеравају и неће се овјеравати ни када се укине ванредна ситуација.

Из ФЗО наводе да осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице.

Прве електронске картице су бесплатне, односно осигураници их не плаћају, а у случају да се деси да за некога није израђена електронска картица, осигурано лице може у пословницама ФЗО поднијети захтјев за картицу и у најкраћем могућем року картица ће бити припремљена.

Поред електронских картица, Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ подразумијева и употребу електронског картона, електронске упутнице и рецепта.

ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске.

- Овим пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у један јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона за сваког становника Републике Српске - појашњавају из ФЗО Републике Српске.

Из ФЗО Републике Српске додају да ће досадашњи картони пацијената бити замијењени електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени /амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти/.

Љекари који лијече пацијента на једном мјесту, како појашњавају у ФЗО, имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао итд.

- Захваљујући овоме, између осталог, биће избјегнуто дуплирање прегледа, јер урађен преглед у једној установи, биће аутоматски видљив свим осталим љекарима који лијече пацијента и у другим установама и другим нивоима здравствене заштите, те се не може десити да се исте услуге пацијенту пруже више пута и слично. Тиме ће се смањити и листе чекања на поједине прегледе, а то су само неке од бројних предности које овај пројекат доноси - кажу у ФЗО.

Од овог пројекта, за који у ФЗО кажу да је један од најважнијих у Републици Српској, очекује се да ће донијети многобројне предности и уштеде здравственом систему, односно грађанима који ће имати још бољу, ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 46m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 59m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 28m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 1m
    0