Почиње 15. Међународни филмски фестивал "Први кадар"

02.11.2021. 21:01
0
ИЗВОР: СРНА

Јубиларни, 15. Међународни филмски фестивал "Први кадар", на којем ће се за Гран-при "Стећак кнеза Павла Раденовића" такмичити 40 најбољих остварења из цијелог свијета, биће одржан од 29. новембра до 2. децембра у Зворнику и Источном Сарајеву, изјавила је данас Срни умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Она је навела да ће се аутори филмова борити у фестивалским селекцијама: "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова страних аутора, "Екс-ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова аутора са простора бивше Југославије, "ТВ у фокусу" - Регионална селекција телевизијских документараца, те "Кратке приче" - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора.

Ту су и фестивалске селекције: "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

- Јубиларни фестивал уводи нову селекцију `ТВ у фокусу`, са жељом да се представе значајне теме које нам доносе телевизијски документарци, али и да промовишемо телевизијску форму документарног изражавања - рекла је Штифанићева, која је и селектор Фестивала.

Она је додала да ће филмове оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић /предсједник/, редитељ Игор Тохољ /члан/ и филмски критичар Дејан Дабић /члан/.

Према њеним ријечима, на овогодишњи конкурс Фестивала пријављено је готово 1.000 филмова из цијелог свијета.

Награде за најуспјешније ауторе су: "Филмска клапа", "Печат кнеза Павла Раденовића", "Капија Зворника" и главна фестивалска награда Гран-при "Стећак кнеза Павла Раденовића" за најбољи филм Фестивала.

- Визија филма спада у посебну естетику. То је била и водиља у селекцији 15 фестивала. Антрополошка чистота филма која покрива поље стварног свијета и читаво поље маште је уједно дио објективног и субјективног које се може наћи у видном пољу камере. Шта то значи бити човјек? Одговор на ово питање покушаћемо да дамо кроз филмско око овогодишњег фестивала, чија ће матрица филмова садржавати најбоља умјетничка филмска дјела из цијелог свијета - истакла је Штифанићева.

Она је навела да је у оквиру пратећег програма Фестивала планирано одржавање филмске школе "Првог кадра" са радионицом анимираног филма, док-мастер клас предавања, промоције филмских издања, премијерне пројекције најновијих играних филмова из региона, промоције филмских фестивала, програми посвећени лауреатима, великанима домаћег филма, дјечији филмски програм и специјалне филмске пројекције.

Према њеним ријечима, дио програма "Првог кадра 2021" биће одржан и на онлајн платформи, што Фестивал чини доступнијим публици која је остала вјерна свих 15 фестивалских година, али пружа мпгућност да се повећа видљивост фестивалског програма.

Слика

Директор "Првог кадра" Витомир Митрић рекао је да, с обзиром на то да је једна од значајних мисија Фестивала школовање и развој филмске публике, бити уложени сви напори и организациони капацитети како би највећи дио филмског програма био одржан пред публиком у биоскопу, уз поштовање свих епидемилошких мјера заштите.

Он је открио да ће Фестивал у Зворнику отворити играни филм "Келти", који је свјетску премијеру имао у Берлину, а добитник је награде Међународне федерације филмских критичара /ФИПРЕСЦИ/ за најбољи играни филм на 50. Молодист фестивалу у Кијеву.

Режисер овог филма Милица Томовић, добитник је награде "Срце Сарајева" за најбољу режију на овогодишњем Сарајево филм фестивалу.

Београдска премијера филма заказана је 27. новембра на Фестивалу ауторског филма.

У Источном Сарајеву, Фестивал ће отворити играни филм "Лихвар", режисера Немање Ћипранића.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову традиционалну културну манифестацију суфинансирају град Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су традиционални пријатељи "Првог кадра" Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Коментари 0
Повезане вијести
Филмом "Пробуди ме" отворен "Први кадар" у Источном Сарајеву Филмом "Пробуди ме" отворен "Први кадар" у Источном Сарајеву
У недјељу свечано отварање 24. "Лут феста" у Источном Сарајеву У недјељу свечано отварање 24. "Лут феста" у Источном Сарајеву
Васић: Елиминација насиља над женама треба да буде у фокусу свих Васић: Елиминација насиља над женама треба да буде у фокусу свих
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 41m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 37m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 41m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 34m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 31m
    0