Почиње 22. "Лут фест"

20.09.2021. 09:15
0
ИЗВОР: Срна

Луткарским спектаклом "Робот" шпанског луткара Давида Зуазоле, у режији Марека Ходачинског из Пољске, вечерас ће у Источном Новом Сарајеву званично бити отворен 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест".

Овогодишњи Фестивал под мотом "Нови изазови луткарству" биће у наредна четири дана одржан у Источном Новом Сарајеву и на Палама.

Селектор и директор Фестивала Витомир Митрић изјавио је да је и ове године припремљен богат фестивалски програм, те да ће на Палама ће наступити два позоришта, а у Културном центру Источно Ново Сарајево 12, са укупно 14 представа.

- Предвиђене су и три петодневне радионице, те један мастер клас. То је окосница овогодишњег програма - прецизирао је Митрић.

Као новину на овогодишњем "Лут фесту" Митрић је најавио да ће посебан дио такмичарског програма бити приказан онлајн на "Јутјуб" каналу "Форум театра".

- О представама из овог програма одлучиваће дјечији жири. На овај начин луткарска умјетност постаје доступнија широј публици, што на посебан начин доприноси популаризацији луткарства код нас и у свијету. И ове представе ће се, такође, такмичити за најбоље у тој селекцији и добиће гран-при `Златна анима`", појаснио је Митрић.

Отварање Фестивала и извођење представе "Робот" заказано је за 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У Културном центру ће сутра у 10.00 часова биће одиграна представа "Славуј" Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске, у 12.00 часова "Звучна кутија" Кускус института из Љубљане, у 16.00 часова представа "Тобија" Позоришта младих из Сарајева, а у 19.00 часова "Ивица и Марица" београдског позоришта "Пинокио".

Трећег дана Фестивала, у сриједу, 22. септембра, у Културном центру у 10.00 часова на репертоару је представа "Пепељуга" Позоришта Тулевски из Естоније, у 18.00 часова "Краљ јелен" Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске, а у 19.00 часова онлајн представа "Огледалце" Луткарског позоришта "Небо" из Словеније, коју је могуће пратити на "Јутјуб" каналу "Форум театра".

Истог дана у 13.00 часова у Културном центру Пале биће изведена представа "Псић боје неба" Босанског народног позоришта из Зенице.

У четвртак, 23. септембра, у Културном центру Источно Ново Сарајево у 10.00 часова биће одиграна "Самурајева кћи" Луткарског позоришта "Сењу" из Бугарске, у 12.00 часова "Знорк" Позоришта из Белгије, у 18.00 часова онлајн представа "Мачак отишао у хајдуке" Крушевачког позоришта, те у 19.00 часова онлајн представа "Лабораторија живота" Луткарска организација "Лофт" из Хрватске.

Посљедњег дана Фестивала, у петак, 24. септембра, у 10.00 часова на програму је "Дјечак који је сањао море" Позоришта лутака Мостар, док је званично затварање фестивала и уручење награда заказано за 13.00 часова у Културном центу Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 38m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    21h 11m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 52m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 52m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 42m
    0