Počinje 22. "Lut fest"

20.09.2021. 09:15
0
IZVOR: Srna

Lutkarskim spektaklom "Robot" španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, večeras će u Istočnom Novom Sarajevu zvanično biti otvoren 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".

Ovogodišnji Festival pod motom "Novi izazovi lutkarstvu" biće u naredna četiri dana održan u Istočnom Novom Sarajevu i na Palama.

Selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić izjavio je da je i ove godine pripremljen bogat festivalski program, te da će na Palama će nastupiti dva pozorišta, a u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 12, sa ukupno 14 predstava.

- Predviđene su i tri petodnevne radionice, te jedan master klas. To je okosnica ovogodišnjeg programa - precizirao je Mitrić.

Kao novinu na ovogodišnjem "Lut festu" Mitrić je najavio da će poseban dio takmičarskog programa biti prikazan onlajn na "Jutjub" kanalu "Forum teatra".

- O predstavama iz ovog programa odlučivaće dječiji žiri. Na ovaj način lutkarska umjetnost postaje dostupnija široj publici, što na poseban način doprinosi popularizaciji lutkarstva kod nas i u svijetu. I ove predstave će se, takođe, takmičiti za najbolje u toj selekciji i dobiće gran-pri `Zlatna anima`", pojasnio je Mitrić.

Otvaranje Festivala i izvođenje predstave "Robot" zakazano je za 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U Kulturnom centru će sutra u 10.00 časova biće odigrana predstava "Slavuj" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske, u 12.00 časova "Zvučna kutija" Kuskus instituta iz Ljubljane, u 16.00 časova predstava "Tobija" Pozorišta mladih iz Sarajeva, a u 19.00 časova "Ivica i Marica" beogradskog pozorišta "Pinokio".

Trećeg dana Festivala, u srijedu, 22. septembra, u Kulturnom centru u 10.00 časova na repertoaru je predstava "Pepeljuga" Pozorišta Tulevski iz Estonije, u 18.00 časova "Kralj jelen" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske, a u 19.00 časova onlajn predstava "Ogledalce" Lutkarskog pozorišta "Nebo" iz Slovenije, koju je moguće pratiti na "Jutjub" kanalu "Forum teatra".

Istog dana u 13.00 časova u Kulturnom centru Pale biće izvedena predstava "Psić boje neba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U četvrtak, 23. septembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 10.00 časova biće odigrana "Samurajeva kći" Lutkarskog pozorišta "Senju" iz Bugarske, u 12.00 časova "Znork" Pozorišta iz Belgije, u 18.00 časova onlajn predstava "Mačak otišao u hajduke" Kruševačkog pozorišta, te u 19.00 časova onlajn predstava "Laboratorija života" Lutkarska organizacija "Loft" iz Hrvatske.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 24. septembra, u 10.00 časova na programu je "Dječak koji je sanjao more" Pozorišta lutaka Mostar, dok je zvanično zatvaranje festivala i uručenje nagrada zakazano za 13.00 časova u Kulturnom centu Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 19m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 11m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 2m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    18h 47m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    9h 54m
    4