Почињу књижевни сусрети "Симеон Милутиновић Сарајлија"

14.10.2023. 09:29
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву данас ће бити отворени Трећи Међународни књижевни сусрети "Симеон Милутиновић Сарајлија", које организује Центар за културу и информисање Источна Илиџа.

Манифестација ће бити отворена у 18.00 часова, а о Симеону Милутиновићу Сарајлији говориће професори Жељка Пржуљ и Саша Кнежевић. Након тога у 18.30 часова предвиђено је књижевно вече Ненада Милкића.

Директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић рекао је раније да је циљ организовања ове манифестације указивање на значај рада Симеона Милутиновића Сарајлије, као и да се ученицима основних школа приближи књижевност.

Он је додао да је ове године у организацију манифестације укључен и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, односно професори Жељка Пржуљ и Саша Кнежевић.

За сутра је предвиђена радионица књижевника Саше Ђорђевића за основце и средњошколце под називом "Од идеје до романа", као и такмичење у бесједништву за ученике средњих школа, а пријављено је осам такмичара.

Од 19.00 часова је књижевно вече Иване Спахић која ће говорити о роману "Свитање" који је освојио прву награду на конкурсу "Златна сова" за ову годину за најбољи необјављени роман коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

У понедјељак, 16. октобра, пјесник Тоде Николетић ће посјетити основне школе и одржаће пјеснички час за основце. Истог дана биће одржано и рецитаторско такмичење основаца из свих школа са подручја Источног Сарајева.

У оба такмичења предвиђене новчане награде за прва три мјеста, а оцјењиваће их стручни жири у саставу књижевника и професора књижевности.

Завршна активност је пјесничко вече на којем ће учествовати Тоде Николетић, Горан Врачар и Огњен Кандић.

Пржуљева је истакла да је Симеон Милутиновић Сарајлија један од најчудеснијих књижевника и уопште јавних и културних радника које је српска књижевност имала.

- Могли бисмо га посматрати као неку врсту српске ренесансе коју му књижевно, историјски и поетички нисмо имали. Тешко би било побројати чиме се тај човјек све бавио и колико напора је улагао. Напоменућу да је био лични учитељ Петра Другог Петровића Његоша и да је у великој мјери утицао на његово усмјерење ка поезији, скупљању народних пјесама и писању пјесама у духу народног десетерца - рекла је Пржуљева.

Она је додала да је Симеон Милутиновић Сарајлија био филозоф, те да се може рећи да је са једне стране и један од зачетника и утемељивача српске умјетничке поезије.

Све активности су бесплатне за посјетиоце, а биће одржане у амфитеатру Средњошколског центра Источна Илиџа.

Српски пјесник и учитељ Симеон Милутиновић Сарајлија рођен је у Сарајеву 3. октобра 1791. године, а преминуо у Београду 30. децембра 1847. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 50m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    14h 48m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 14m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 29m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    1h 52m
    1