Počinju književni susreti "Simeon Milutinović Sarajlija"

14.10.2023. 09:29
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu danas će biti otvoreni Treći Međunarodni književni susreti "Simeon Milutinović Sarajlija", koje organizuje Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Manifestacija će biti otvorena u 18.00 časova, a o Simeonu Milutinoviću Sarajliji govoriće profesori Željka Pržulj i Saša Knežević. Nakon toga u 18.30 časova predviđeno je književno veče Nenada Milkića.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković rekao je ranije da je cilj organizovanja ove manifestacije ukazivanje na značaj rada Simeona Milutinovića Sarajlije, kao i da se učenicima osnovnih škola približi književnost.

On je dodao da je ove godine u organizaciju manifestacije uključen i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno profesori Željka Pržulj i Saša Knežević.

Za sutra je predviđena radionica književnika Saše Đorđevića za osnovce i srednjoškolce pod nazivom "Od ideje do romana", kao i takmičenje u besjedništvu za učenike srednjih škola, a prijavljeno je osam takmičara.

Od 19.00 časova je književno veče Ivane Spahić koja će govoriti o romanu "Svitanje" koji je osvojio prvu nagradu na konkursu "Zlatna sova" za ovu godinu za najbolji neobjavljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

U ponedjeljak, 16. oktobra, pjesnik Tode Nikoletić će posjetiti osnovne škole i održaće pjesnički čas za osnovce. Istog dana biće održano i recitatorsko takmičenje osnovaca iz svih škola sa područja Istočnog Sarajeva.

U oba takmičenja predviđene novčane nagrade za prva tri mjesta, a ocjenjivaće ih stručni žiri u sastavu književnika i profesora književnosti.

Završna aktivnost je pjesničko veče na kojem će učestvovati Tode Nikoletić, Goran Vračar i Ognjen Kandić.

Pržuljeva je istakla da je Simeon Milutinović Sarajlija jedan od najčudesnijih književnika i uopšte javnih i kulturnih radnika koje je srpska književnost imala.

- Mogli bismo ga posmatrati kao neku vrstu srpske renesanse koju mu književno, istorijski i poetički nismo imali. Teško bi bilo pobrojati čime se taj čovjek sve bavio i koliko napora je ulagao. Napomenuću da je bio lični učitelj Petra Drugog Petrovića Njegoša i da je u velikoj mjeri uticao na njegovo usmjerenje ka poeziji, skupljanju narodnih pjesama i pisanju pjesama u duhu narodnog deseterca - rekla je Pržuljeva.

Ona je dodala da je Simeon Milutinović Sarajlija bio filozof, te da se može reći da je sa jedne strane i jedan od začetnika i utemeljivača srpske umjetničke poezije.

Sve aktivnosti su besplatne za posjetioce, a biće održane u amfiteatru Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža.

Srpski pjesnik i učitelj Simeon Milutinović Sarajlija rođen je u Sarajevu 3. oktobra 1791. godine, a preminuo u Beogradu 30. decembra 1847. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    20h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 58m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    19h 2m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    15h 55m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    17h 52m
    0