Подигнута још једна оптужница због Добровољачке

28.11.2022. 12:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Керима Лучаревића (64), која се односи на злочине у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву.

Из Тужилаштва су навели да се оптужени терети да је од 3. маја до половине маја 1992. године, у оквиру својих овлаштења, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

- Оптужени се терети да,  2. маја 1992. године, након што је нападнута небрањена мјешовита колона војника и цивилних лица запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага Уједињених нација,  у својству команданта Војне полиције, није предузео нужне и разумне мјере да казни извршиоце убистава и рањавања војника и цивила, спријечи физичко и психичко злостављвање заробљених припадника ЈНА, као и да казни извршиоце ових дјела - навели су из Тужилаштва БиХ.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се и на догађаје од 3. маја 1992. године, који се, како се додаје у саопштењу, односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, те заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени, злостављани и затворени у просторијама ФИС-а, Штаба ТО Р БиХ у згради Предсједништва РБиХ и петом спрату Централног затвора.

Подсјетимо, како су "Независне новине" раније објавиле, када је ријеч о Добровољачкој, оптужница је у овом случају потврђена против Ејупа Ганића, тадашњег члана Предсједништва РБиХ, Заима Бацковића као члана Оперативног штаба Територијалне одбране (ТО) РБиХ, Хасана Ефендића као команданта Републичког штаба ТО БиХ, Хамида Бахта као команданта Општинског штаба ТО Стари град Сарајево, те Фикрета Муслимовића, као начелника безбједности у Републичком штабу ТО БиХ.

Оптужени су и Јусуф Пушина као помоћник министра унутрашњих послова РБиХ и начелник Штаба МУП-а РБиХ, Бакир Алиспахић као начелник Центра службе безбједности Сарајево и члан Штаба МУПа РБиХ, Енес Бездроб као начелник СЈБ Стари Град, Исмет Дахић као командир Полицијске станице Стари Град и Махир Жишко као начелник Бироа за истраживање ратних злочина.

Аутор: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Судског епилога за злочине у Добровољачкој нема ни након 32 године Судског епилога за злочине у Добровољачкој нема ни након 32 године
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 51m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 5m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 55m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 10m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 53m
    0