Подигнута оптужница против Обрена Петровића због катастрофалне поплаве у Добоју

12.12.2022. 15:36
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло је оптужницу против бившег градоначелника Добоја Обрена Петровића (65) и некадашњег шефа одсјека Цивилне заштите града Добоја Милка Видаковића (69) којом се терете за изазивање опште опасности за вријеме катастрофалних поплава у Добоју 2014. године.

Петровићу и Видаковићу на терет се ставља да су пропустили да узбуне и упозоре грађане Добоја на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи, погинуло 11 особа и причињена је штета огромна материјална штета, која је раније процијењена на више од 173 милиона марака.

- ОЈТ Добој подигло је оптужницу против О.П. и М.В. због кривичног дјела изазивање опште опасности - саопштило је добојско Тужилаштво.

Како се наводио оптужница их терети да су дјело починили у периоду од 13. до 17. маја 2014. године, на подручју града Добоја, у ситуацији непосредне опасности од природне непогоде и надолазеће опасности од поплаве, усљед сталног раста водостаја ријеке Босне узрокован обилним падавинама.

- Као службена лица, осумњичени О.П. у својству градоначелника града Добоја и команданта градског Штаба за ванредне ситуације а осумњичени М.В. у својству начелника градског Штаба за ванредне ситуације и шефа одсјека Цивилне заштите града Добој, свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и нису уопште поступили по прописима о Цивилној заштити Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности, Плану на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години и редосљеду активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој. Тиме су, усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 лица и имовинска штета већег обима - саопштило је тужилаштво.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Окружном суду у Добоју.

Подсјетимо, штете причињене у поплави процијењене су на око 173 милиона марака. Од тога 123 милиона односи се на штету у привреди, 46 милиона на штету која је причињена грађанима и око 3 милиона и 800 хиљада марака на путној инфраструктури, преноси Уна.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Anonimno 13.12.2022. 02:18
    Poplave...meni nije jasno da desavnja prije par godina nisu ukazala potrebu za nasipima itd
    I sad nas ugrozavaju ocekivana padanja,poslije dugog susnog perioda I poskupljenja struje koju Pravdaju smanjenom kumulacijm prirodnog eneganta u bih,tj vodom
    Sve kontradiktorno
  • Generic placeholder image
    Мајстор 12.12.2022. 17:46
    Neuspio pokušaj spašavanja dupeta preko SNSDa
    Dodik ga ucijenio tužbom, da izda SDS.
    Pa dobro, od 2018 je u fotelji umjesto u ćeliji
  • Generic placeholder image
    Hari 12.12.2022. 16:26
    Na kraju neće biti ništa, tresla se gora rodio se miš. Od poplave prošlo osam godina a sad se podiže i potvrđuje optužnica. Šta se čekalo toliko dugo, da narod zaboravi stradanje i da ne traži obeštećenje za uništetnu i propalu imovinu. A izgubljeni ljudski životi neka im idu na dušu, ako je ikako imaju.
Повезане вијести
Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Возачу четири и по године робије јер је усмртио пјешака Возачу четири и по године робије јер је усмртио пјешака
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 27m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 43m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 59m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 21m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 9m
    0