Поџићев лов на Србе због Дана Републике

12.01.2022. 10:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

То што ће против припадника Министарства одбране (МО) БиХ и Оружаних снага (ОС) БиХ који су 9. јануара учествовали на обиљежавању Дана Републике бити покренути поступци, у Српској је оцијењено као хајка на српске кадрове коју спроводи МО БиХ са министром Сифетом Поџићем на челу.

У Бањалуци су на обиљежавању Дана Републике Српске присуствовали замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић, замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ Гојко Кнежевић, командант Оперативне команде ОС БиХ генерал мајор Радован Илић, као и три бригадира, два генерала и командира Шесте бригаде у Бањалуци, те Милорад Крајшумовић, командант 3. Пјешадијског пука Републике Српске и бригадир Зоран Дуновић, замјеник команданта Команде подршке ОС БиХ за операције.

Огласио се и Сенад Машовић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, који, по свему судећи, прижељкује санкције.

- Очекујем да у складу са духом владавине права буду процесуирани и остали који не поштују одлуке судских органа - рекао је Машовић.

Душанка Мајкић, друга замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, истиче да је намјера Министарства одбране БиХ лоша порука Србима.

- Порука у којој се каже да ће бити санкционисани сви они који су виђени на прослави Дана Републике Српске је веома лош знак. Дакле, можете да славите само оно што вам дозволимо, а нећемо вам никад дозволити оно што је у националном интересу српског народа. Видимо да је то очито дириговано и да је то хајка. На различитим нивоима у МО и ОС догађају се ствари које говоре у прилог томе да Србима неће бити лако у наредном периоду - рекла је Мајкићева за "Независне новине". Она је нагласила да се овдје санкцијама пријети високорангираним Србима у Министарству одбране, односно Заједничком штабу ОС БиХ.

- Онда то значи да практично Срба нема у командном кадру. Ако ће бити санкционисан замјеник министра, а знамо да Министарство одбране БиХ мора имати министра и два замјеника из сва три конститутивна народа, шта значи таква санкција? Која би то санкција била - пита Мајкићева.

Жељка Цвијановић, предсједница Српске, нагласила је да у Сарајеву упорно раде на разградњи свега што је заједничко, а кад се нешто разгради, онда су им сви други криви, само нису они.

- Колико знам, припадници Оружаних снага БиХ нису били на дужности и претпостављам да су као грађани Републике Српске сами одлучили којој манифестацији да присуствују, а којој не - поручила је Цвијановићева.

Александар Савић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске (БОРС), сматра да је у питању обрачун са српским представницима у ОС односно МО БиХ.

- На крају крајева, они су били припадници различитих војски у рату. Кад се рат завршио, ја сам мислио да ће доћи до разумијевања. Мислим да ниједан припадник Војске Републике Српске не оспорава припадницима бошњачког народа да слави своје празнике. Зар није дошло вријеме да се не гледамо на овакав начин како је то господин Поџић урадио - пита Савић у изјави за "Независне новине".

Околић је истакао да је у БиХ међу неријешенима и питање празника те да је и најављено покретање поступка против припадника Оружаних снага и Министарства одбране доказ да је у БиХ потребно сјести и договорити се.

- Уколико не буде договарања, како даље ова БиХ да иде, оваквих појава ће бити и са једне и са друге стране и све дубље ће ићи ова агонија у БиХ - рекао је Околић.

Околић је за агенцију Срна рекао да је став Српске да не спори припадницима бошњачког народа обиљежавање датума који су за њих битни и за које сматрају да треба да их обиљежавају.

- Са друге стране, сматрамо и тражимо да не споре оно што ми обиљежавамо и славимо и од тога не треба да праве проблем на све могуће начине - напоменуо је Околић. Констатовао је да су та спорења сада битнија од неких других економских проблема у БиХ. Он је додао да се у БиХ енергија троши на споредне ствари како би се заташкале оне од којих се живи.

- Ово је још један доказ да је једино могуће направити БиХ успјешнијом уколико се постигне договор о спорним питањима. У БиХ се спорна питања једино могу ријешити компромисом и у БиХ не може бити побијеђених нити побједника - рекао је Околић.

Коментари 0
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа
Без инцидената на дефилеу и концерту Без инцидената на дефилеу и концерту
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 41m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 47m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 14m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 6m
    0