Поетско завјештање Даре Секулић преносити будућим генерацијама

11.04.2024. 16:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Име пјесникиње Даре Секулић треба ширити по српском свијету, а њено поетско завјештање преносити будућим генерацијама, изјавио је данас професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић.

Кнежевић, који је данас учествовао на округлом столу "Читање поезије Даре Секулић", рекао је да је важно да име ове пјесникиње буде преношено по српском свијету на онај начин којег, нажалост, за њеног живота није било.

- Сви смо подбацили на том плану док је Дара била жива, а сад нам преостаје да је не заборавимо и да преносимо на будуће генерације њено поетско завјештање и да ови `Дани Даре Секулић` буду идентитетски образац који ће у Источном Сарајеву бити уписан у карту књижевних приредби код Срба - рекао је Кнежевић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је оцијенио да је важно да се у оквиру пјесничких дана одржава и округли сто, те да то буде традиција и прерасте у научни скуп.

- Док наука референтно не каже своје мишљење, пјесник не може заузети своје тачно мјесто и позицију унутар националне књижевности и зато је важно да се овај округли сто одржава сваке године и да оно што будемо говорили буде објављено - поручио је Кнежевић.

О књижевном дјелу на округлом столу, који је организован у оквиру манифестације "Поетски дани Даре Секулић", која је почела данас, говорили су професори, књижевници, а учествовали су и ученици средњих школа из Источног Сарајева.

Према програму манифестације, вечерас ће бити одржано поетско вече "Књиге су исто што и људи", музичко-поетски рецитал "Војници регрути" /поема Даре Секулић посвећена страдалима у Добровољачкој улици/, уз учешће пјесника и гостију из Власотинца и приказивање умјетничког документарног филма "Чекајући крст".

Манифестацију реализују заједно Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево, Центар за културу и информисање Источна Илиџа и "Форум театар" Источно Сарајево.

Покровитељи манифестације су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Дара Секулић, према многима најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић, преминула је 12. априла 2021. године у Сарајеву у 91. години. Имала је дуг и трауматичан животни пут који је окончан у породичном кругу у Сарајеву.

Њен живот обиљежила су два рата, у којим су се запатиле двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице, те из посљедњег рата, када је поново морала искусити драму избјеглиштва. 

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    22h 26m
    0
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    17h 3m
    27
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    21h 28m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    4h 3m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    18h 49m
    1