Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama

11.04.2024. 16:01
0
IZVOR: srna.rs

Ime pjesnikinje Dare Sekulić treba širiti po srpskom svijetu, a njeno poetsko zavještanje prenositi budućim generacijama, izjavio je danas profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević.

Knežević, koji je danas učestvovao na okruglom stolu "Čitanje poezije Dare Sekulić", rekao je da je važno da ime ove pjesnikinje bude prenošeno po srpskom svijetu na onaj način kojeg, nažalost, za njenog života nije bilo.

- Svi smo podbacili na tom planu dok je Dara bila živa, a sad nam preostaje da je ne zaboravimo i da prenosimo na buduće generacije njeno poetsko zavještanje i da ovi `Dani Dare Sekulić` budu identitetski obrazac koji će u Istočnom Sarajevu biti upisan u kartu književnih priredbi kod Srba - rekao je Knežević novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio da je važno da se u okviru pjesničkih dana održava i okrugli sto, te da to bude tradicija i preraste u naučni skup.

- Dok nauka referentno ne kaže svoje mišljenje, pjesnik ne može zauzeti svoje tačno mjesto i poziciju unutar nacionalne književnosti i zato je važno da se ovaj okrugli sto održava svake godine i da ono što budemo govorili bude objavljeno - poručio je Knežević.

O književnom djelu na okruglom stolu, koji je organizovan u okviru manifestacije "Poetski dani Dare Sekulić", koja je počela danas, govorili su profesori, književnici, a učestvovali su i učenici srednjih škola iz Istočnog Sarajeva.

Prema programu manifestacije, večeras će biti održano poetsko veče "Knjige su isto što i ljudi", muzičko-poetski recital "Vojnici regruti" /poema Dare Sekulić posvećena stradalima u Dobrovoljačkoj ulici/, uz učešće pjesnika i gostiju iz Vlasotinca i prikazivanje umjetničkog dokumentarnog filma "Čekajući krst".

Manifestaciju realizuju zajedno Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža i "Forum teatar" Istočno Sarajevo.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Dara Sekulić, prema mnogima najznačajnija srpska pjesnikinja poslije Desanke Maksimović, preminula je 12. aprila 2021. godine u Sarajevu u 91. godini. Imala je dug i traumatičan životni put koji je okončan u porodičnom krugu u Sarajevu.

Njen život obilježila su dva rata, u kojim su se zapatile dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članove brojne porodice, te iz posljednjeg rata, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    18h 22m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 18m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    17h 22m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    14h 15m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    16h 12m
    0