Погледајте шта се смије пренијети авионом и преко границе

04.07.2024. 13:57
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Кренули сте на одмор, али нисте сигурни шта од хране и пића, те у којим количинама смијете унијети у авион као лични пртљаг, шта и колико као пртљаг који није кабински?

Шта је са лијековима, цигаретама? Иста питања вас муче и ако путујете аутомобилом, а прећи ћете границу Европске уније? На ова питања одговорила је Дарјана Маглов из Управе за индиректно опорезивање, дајући прецизна објашњења за оне који се спремају на годишњи одмор.

Маглов је на почетку гостовања говорила о путовању авионом, те ограничењима која вриједе за путнике у авиосаобраћају.

Подсјетила је да вриједност личног пртљага не смије прелазити вриједност од 430 евра по путнику, док је максимални износ за дјецу до 15 година 150 евра.

Оно што грађане највише занима јесте коју врсту производа смије, односно не смије, унијети у Европску унију.

Маглов појашњава да забрањени артикли укључују месо и месне прерађевине, одређене врсте воћа и поврћа, док сва остала храна би требала бити запакована у оригиналномо паковању. У личном пртљагу такођер је дозвољено имати храну за бебе и течности али у паковању не већем од 150 мл, а по путнику је дозвољен максимална количина од 1 литра. Подсјетила је и на то да бочице с течности морају бити запаковане у провидним врећицама са “зип” затварачем.

У кабински пртљаг само пријеко потребне ствари

Како би избјегли неугодности, путницима савјетује да у кабински пртљаг носе само неопходне ствари као што је телефон, лични документи, нешто за освјежење и, у случају непредвиђених ситуација, по могућности резервну одјећу или, ако путујете с бебом, неопходне ствари за бебу.

Уколико са собом носимо лијекове или цигарете, и ту су правила јасна.

– Лијекови и кашаста храна за бебе нису укључени у дозвољену количину од 1 литра, али битно је ове производе спаковати одвојено и пријавити при уласку у авион. За особе које су на одређеној терапији, потребно је да имају неопходну медицинску документацију – нагласила је Маглов.

А када је у питању акцизна роба, која укључује духанске производе и алкохол, ограничења су мало другачија у авиосаобраћају.

– Дозвољене су мало веће количине акцизне робе, па конкретно можете са собом понијети 200 цигарета или 100 цигарилоса, или 50 грама цигара или 250 грама дувана. Што се тиче алкохолних пића, ту су ограничења иста као у друмском саобраћају. Дозвољен је 1 литар алкохолних пића с удјелом преко 22 одсто алкохола, односно 2 литра пића с удјелом мање од 22 одсто алкохола, мирног вина 4 литра и пива 16 литара. Правила с акцизном робом су стриктна и обавезно пријавите лијекове уз медицинску документацију – појашњава и додаје како за лијекове против главобоље, зубобоље, снижавања температуре, и слично, не вриједе ова правила, тј. није их потребно пријавити.

Говорећи о евентуалним казнама, Маглов препоручује путницима који путују преко туристичких агенција да се информишу о конкретним информацијама која вриједе за земље у које путују, јер нису исти царински прекршаји у свим земљама, али могу се кретати од неколико стотина па до неколико хиљада евра.

Ако се аутомобилом запутите пут мора у сусједну Хрватску, која је земља Еуропске уније, битно је обратити пажњу на ограничења приликом преласка државне границе.

Вриједност пртљага по особи не смије прелазити 300 евра, а он треба да садржи све оно што вам је потребно у разумним количинама – одјећа, обућа, парфем, колица за бебе, тротинет, итд., појаснила је Маглов, истакнувши да ако вриједност прелази тај износ он се не може пренијети на другу особу у аутомобилу. Евентуално прекорачење тог износа биће санкционирано казном од 300 евра.

Казне за кршење правила до 35 хиљада конвертибилних марака

– Битно је нагласити да нема ношења домаћих производа, све мора имати декларацију, можете понијети супу, кекс, чоколаду, двопек, паленту, пшенични и спелтин гриз, макароне, тјестенину, рибу, мед до 2 кг, а од воћа, и о томе треба водити рачуна, дозвољени су банане, ананас, кокос и датуле, док је за сво остало воће потребан фитосанитарни цертификат, затим храна за дојенчад и посебна храна за кућне љубимце која се користи из медицинских разлога до 2 кг – нагласила је, уз напомену да сва роба мора имати некомерцијални карактер, дакле да није за препродају и да су то разумне количине хране и пића.

Када је у питању акцизна роба у цестовном саобраћају, наводи како су по питању духанских производа правила строжа и путницима је, по особи, дозвољен пријенос не више од 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара и 50 грама дувана. Што се тиче алкохолних пића, правила су иста као и у зрачном саобраћају.

Упозорила је и да се казне за кршење ових правила крећу од 800 до 25 хиљада конвертибилних марака, преноси Н1.

Коментари 0
Повезане вијести
Рате или кредит: Колико породици треба само за смјештај на мору? Рате или кредит: Колико породици треба само за смјештај на мору?
Упркос апелима: Комшије глуве на позиве за утврђивање међе Упркос апелима: Комшије глуве на позиве за утврђивање међе
Када остварујете право на годишњи одмор у Српској? Када остварујете право на годишњи одмор у Српској?
Најчитаније
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    17h 50m
    0
  • Новинари се пробили до Доње Јабланице: "Четрдесет људи се води као нестало"
    22h 45m
    0
  • У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу
    17h 43m
    5
  • Божовић: Настављамо даље, у новом ритму, да завршимо што смо почели
    17h 1m
    1
  • Хуманитарни број 17023 за помоћ становништву погођеном поплавама
    22h 33m
    0