Рате или кредит: Колико породици треба само за смјештај на мору?

27.07.2024. 13:20
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Иако студије показују да је за потпуни одмор за вријеме љетних врућина потребно минимално двије седмице, за већину грађана наше земље провести барем неколико дана на мору захтијева много одрицања током цијеле године.

Ипак, туристичке агенције аранжмане брзо распродају. Да ли је плаћати на рате или пак дићи кредит па отићи на купање, полако, али сигурно, постала пракса бх. грађана?

Вруће градске улице и вртоглаво високе темпаратуре слуте на годишње одморе и морску обалу. Поред питања - када, главно питање је како?

На излозима туристичких агенција многе примамљиве понуде. Од Грчке, Италије, сусједне Хрватске, Црне Горе, по јефтинијим цијенама истичу се турска и албанска обала. Ипак, званичне статистке најповољнијих земаља за одмор у односу на наш стандард још нема.

Узречица "Не љетује онај ко има новац, него ко је навикао", судећи према подацима у агенцијама, чини се и ове године још важи.

- Продаја за Турску крене већ у фебруару. Значи, први термин је 17. јуни па до краја сезоне и већ у фебруару се врши продаја аранжмана за Кумбургаз. Сваке седмице имамо од 75 до 80 путника аутобусом. Значи, то је петком, а суботом имамо полазак авионом и ту буде отприлике око 30 путника авионом - каже Един Омерагић, дјелатник туристичке агенције.

Оно што је очигледно је да је Хрватска поскупила, истичу туристички радници, тако да трочланој породици за седам дана, ако се одлучи примјерице за Макарску, у јулу треба у просјеку близу 2.000 КМ само за смјештај. Стога је плаћање на рате постала устаљена пракса.

- До поласка се плаћа тако да свако може себи направити неку оргназацију плаћања. Такођер, с банкама имамо уговор па се може уплаћивати на рате - каже Омерагић.

Организација је скоро пола посла, истичу економисти. Планирањем буџета и локације љетовања те штедљивим понашање на самом љетовању, иако истичу да јесте тешко, ипак се може уштедјети за годишњи одмор.

- Просјечна плата у Босни и Херцеговини је 1370 конвертибилних марака. Ако говоримо о домаћинству које има четири члана, од којих двоје ради, онда је то 2.700 конвертибилних марака. За годину дана, ако се штеди, рецимо између пет и десет одсто, може се уштедјети неких 3.000-3.100 КМ - каже Јасмин Халебић, професор на Економском факултету Зеница.

Савјет је свакако да користите анонимни начин претраживања туристичких понуда на интернету, како бисте спријечили да интернет претраживачи прате ваше претраге и прилагођавају понуде, које тада често буду скупље. Свакако, злата вриједан савјет свих упитаних на ову тему је да ово љето истражимо мало више љепоте наше земљу како би је више вољели.

Коментари 0
Повезане вијести
Папрене цијене скратиле љетовање Папрене цијене скратиле љетовање
Грчка све дража туристима из Српске Грчка све дража туристима из Српске
Погледајте шта се смије пренијети авионом и преко границе Погледајте шта се смије пренијети авионом и преко границе
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    18h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    10h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    15h 11m
    2
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    18h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    17h 59m
    0