Појачана контрола исплате плата у ковертама

03.09.2019. 09:33
0
ИЗВОР: СРНА

Пореска управа Републике Српске појачаће контроле у Српској, с циљем откривања пореских обвезника који исплаћују дио плате у готовом новцу, односно у коверти.
-Посебан нагласак у овим контролама биће на пореским обвезницима који пријављују раднике на минималан износ плате, док ће бити анализиран однос добити пореског обвезника и броја пријављених радника на минималну плату - саопштено је данас из Пореске управе Републике Српске. 

У саопштењу се подсјећа да је у јулу и августу Пореска управа извршила 42 контроле пореских обвезника који су исплаћивали минимална лична примања, те су код 18 утврђене неправилности у обрачуну пореза и доприноса, због чега је наложено плаћање обавеза по основу доприноса у износу од 589.517 КМ, а по основу пореза 120.789 КМ. 

-Све ово дешава се упркос чињеници да је Влада Републике Српске, која константно ради на изналажењу мјера који би утицале на растерећење привреде и побољшање положаја радника, доношењем Закона о подстицајима у привреди створила претпоставке, како за повећање плата у реалном сектору, тако и привлачењу домаћих и страних инвеститора у привреди - истиче се у саопштењу. 

Законом о подстицајима у привреди, привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих је један од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у календарској години. 

Захтјев за подстицај за повећање плате радника привредни субјекти подносе Министарству привреде и предузетништва најкасније у року од 60 дана од дана истека обрачунског периода за који се тражи подстицај, док Пореска управа обрачунава и провјерава повећање плате и плаћених доприноса, појединачно по раднику код привредног субјекта. 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 48m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 2m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 52m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 17m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    15h 50m
    0