Појачање ЕУФОР-а пристиже у БиХ

04.03.2022. 11:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У БиХ су рано јутрос почела да пристижу појачања ЕУФОР-а, коју је ЕУ најавила као превентиувну мјеру ради одржавања безбједног окружења.

Како кажу у ЕУФОР-у, ради се о 500 припадника ЕУФОР-ове резерве, чиме се укупан број припадника ове европске војне мисије попео на 1.100. 

- Погоршање сигурносне ситуације на међународном плану има потенцијал да прошири нестабилност на БиХ. Распоређивање ових снага је мјера предострожности за јачање стабилности у БиХ постављањем способних снага у земљи да подрже напоре власти БиХ да одржи сигурно и сигурно окружење. Њихова мисија ће бити да покажу одлучност ЕУ да одржи стабилност у БиХ - саопштили су они.

Како истичу, овим се показује недвосмислена посвећеност ЕУ и ЕУФОР-а територијалном интегритету и суверенитету БиХ.

Подсјећања ради, ЕУФОР је распоређен у БиХ од 2004. године, а састоји се од укупно 3.500 припадника особља од којих је 600 тренутно распоређено у земљи, не рачунајући новопристигле снаге. 

- Процјена ЕУФОР-а је да тренутно не постоји пријетња сигурном окружењу за које би била потребна подршка ЕУФОР-а. Ситуација се континуирано прати и по потреби се могу довести додатна појачања - нагласили су они.

Капетан Симус Шанон, портпарол ЕУФОР-а, "Незавним" је рекао да у овом тренутку не може коментарисати кретање ЕУФРО-овог особља, али да ће ускоро бити издато саопштење на страници њихових друштвених мрежа.   

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 46m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 53m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 35m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 13m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 45m
    0